Archy – More Circular
Vrijwel iedereen die een nieuw huis koopt, laat de muren stuccen. Ik heb het in ons huis zelf gedaan om kosten te besparen en bovendien vond ik het leuk om te doen. Het smeren van het stuc op de wand en dit glad strijken werkte als een soort van therapie. Ook in een nieuw huis wil ik weer alles zelf gaan doen. Wanneer je deze taak uitbesteedt, zie je vaak niet wat er aan restmateriaal overblijft. Doe je het zelf, dan heb je pas door met wat voor hoeveelheid je blijft zitten. Weggooien in de grijze container is niet de bedoeling dus elke keer dat we gestuct hadden, moesten we het restmateriaal naar de milieustraat brengen. Zonde als je ziet wat daar wordt weggebracht. Dat dacht Marten van Leeuwen, oprichter van More Circular, ook. Met het restafval van stukadoors wilde hij een nieuw product maken. Recyclen is en blijft zo belangrijk voor het nu en vooral ook voor onze toekomst. Daarom wil ik extra aandacht geven aan de mooie Archy lampen die van dit restafval worden gemaakt. Zoals ik al vaker heb omschreven in blogs: met de juiste instelling en doorzettingsvermogen kan van een afgedankt product een juweeltje worden gemaakt.



Eerst even een korte inleiding over hoe de Archy lamp in het leven is gekomen. De oprichter van More Circular, Marten, komt net als ikzelf uit de recycling industrie. Ik herken mezelf in zijn verhaal dat hij zijn bijdrage wil leveren aan een beter milieu. Het meeste restafval dat naar de stort wordt gebracht, komt uit de bouwsector. Staal, kunststoffen en gipsafval worden elke dag met grote getale weggebracht naar de vuilstort. Marten besloot om het gipsafval als grondstof voor zijn Archy lamp te gebruiken. Dat klinkt allemaal heel rooskleurig maar er was behoorlijk wat studie voor nodig om het verharde materiaal terug te brengen naar een bruikbare en sterke grondstof voor zijn lampen. Met zijn achtergrond als ingenieur kon hij zijn eigen apparatuur ontwikkelen. Goed, daarmee blies hij bijna zijn huis op maar je moet er iets voor over hebben natuurlijk. Doorzettingsvermogen dus en wat ben ik blij dat hij daar genoeg van heeft want zeg nou zelf, Archy is een plaatje.


Door de ronde vorm en gladde afwerking heeft Archy een vriendelijke uitstraling. Toch ziet hij er ook modern uit. Het warme licht van de meegeleverde ledlamp straalt behaaglijk de woonkamer in. Als eerste stond hij beneden, toen besloot ik om hem op mijn nachtkastje te zetten. Dit was trouwens een goed idee want het zachte licht is vooral in de ochtend heel prettig. Maar aangezien onze kitten Josje nogal wild kan spelen, besloot ik om Archy mee te nemen naar mijn werkplek vanwaar ik de hele dag goed zicht op hem had. Maar ja, in deze tijd van het jaar begint het weer vroeger donker te worden en willen we de woonkamer gezellig maken. Zo is de Archy weer terug naar waar we begonnen zijn. Hij staat te pronken in de woonkamer.




Onze kamers zijn ingericht met lichte kleuren, veel tweedehands meubelen en zelfgemaakte objecten. Hierdoor mis ik soms een moderne twist zonder dat deze overdreven aanwezig is. Dat is dus precies waar Archy voor zorgt. Hij haalt ons interieur ontzettend op en zorgt voor de juiste balans tussen al die verschillende stijlen die samen alsnog mijn stijl vormen. Ik vind het een prachtige lamp die ik je absoluut kan aanbevelen. Archy is er als hanglamp en tafellamp. De kleur van het snoer kan je zelf kiezen, zo ook de fitting. Hierdoor kan je hem nog iets aanpassen aan jouw persoonlijke smaak.
Archy’s oorsprong is een manier van recyclen waar we met zijn allen een voorbeeld aan kunnen nemen. Op de website van More Circular vind je alle informatie over dit mooie product.
21 augustus 2019 | Foto’s M.E + More Circular