Bertoia Knoll Diamond Chair

Zo blij als een kind! Hoe lang ik al niet naar een Bertoia Diamond Chair van Knoll aan het kijken ben. Ik zal eerlijk zijn, een nieuwe aanschaffen vond ik te duur dus speurde ik het internet af naar allerlei design winkels die een vintage exemplaar verkopen. Maar ik was steeds te laat of het voelde niet goed. Maar nu was het raak. Vanmiddag naar Hello Design Classics in Breda gereden om twee soorten te bekijken. Een witte die ook buiten kan, of een verchroomde met stoffen bekleding. Hm, lastig, want ik vond ze allebei erg mooi. Na lang twijfelen en een telefoongesprek met manlief, ben ik voor de witte gegaan. In de auto terug naar huis een glimlach van hier tot Tokio op mijn gezicht. We hebben een echte Knoll! Sja, ik vind dat dus geweldig. En hij staat ook nog eens geweldig. Luchtig maar toch daar. Prachtig.

Helaas voor het merk zijn er tegenwoordig ook veel nepperds te koop. De originele Bertoia Knoll stoelen uit de jaren 50 zijn niet gemerkt maar tegenwoordig gebeurt dat wel. Toch pik je de echte zo tussen de nepperds uit. Hierbij een paar punten waar je op moet letten als je een echte in huis wilt halen:

  • Net zoals bij designtassen geldt ook hier: Is hij te goedkoop? Dan is het te mooi om waar te zijn. Een vintage Bertoia Knoll stoel is zelf in geroeste staat nog 300 euro waard. Een gaaf vintage model (zonder bekleding) wordt rond de 500 a 700 euro verkocht.
  • De manier waarop de kuip aan het onderstel vastzit is heel kenmerkend. De nepperds hebben twee klemmetjes. De echte zijn met een rail gemonteerd.
  • De echte Bertoia Knoll stoelen zijn breder en verfijnder dan de nepperds.
  • Geen logo in het onderstel? Dat hoeft niet meteen te betekenen dat hij nep is. De stoelen uit de jaren 50 waren niet gegraveerd. Koop je stoel daarom bij een erkende design winkel zodat je zeker weet wat je koopt.

Hoe dan ook. Ik ga volop genieten van onze nieuwe stoel. Goed weekend!!

Foto’s bij ons thuis