Binga Binga!

Iedereen kent ze inmiddels wel (een hype op Instagram onder de boho-liefhebbers) de Binga baskets. Leuk hoor, dat we ze massaal kopen en ervan genieten, maar waar komen ze vandaan en wat is het verhaal erachter? De Binga’s worden handgemaakt door Tonga vrouwen, afkomstig uit Binga en een minderheid in Zimbabwe. Ze werden uit hun oorspronkelijke woonomgeving verdreven en werken nu merendeels voor het Tonga Crafts Centre dat door de Deense regering werd opgericht. Hierdoor worden de Tonga vrouwen onderhouden.

Natuurlijk kun je niet alleen in het TCC een Binga basket kopen, dat kan op veel plekken in Zimbabwe. Ook in eigen land zijn ze te koop. Ik laat me regelmatig inspireren door de producten die bijvoorbeeld BoxWorx en CouleurLocale verkopen (en ze hebben er nog veel meer mooie, unieke spullen die deze winkels zelf in het land van herkomst uitzoeken).

BoxWorx: Artikelen met een bijzonder verhaal, vervaardigd van natuurlijke materialen.

CouleurLocale: Globetrotters die de wereld over reizen op zoek naar verwondering (en mooie spullen!)

Het maken van zo’n mand is een arbeidsintensief proces. Voor een mand van 35 centimeter doorsnee zijn al snel twee weken nodig. De manden worden allemaal handgemaakt van o.a. de bladeren van een palm of gedroogd gras. Als kleurstof gebruiken ze natuurlijke materialen afkomstig van bomen. Elke mand heeft zijn eigen unieke kleur of patroon. Vaak zijn de motieven bruin maar wij hebben ze ook in het roze en groen gezien. Hang ze met heel veel aan de muur of gebruik een mand als fruitschaal. Hoe dan ook zijn ze een blikvanger in je interieur.

Foto’s via BoxWorx, CouleurLocale en Indiehomecollective