Ik heb het al vaker over de bohemian-stijl gehad. Deze vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar Roma’s (zigeuners) uit Bohemen Bohémien werden genoemd. Later begonnen veel stedelingen hun levensstijl ook bohemien te noemen, omdat zij afweken van de burgerlijke levensstijl. Deze nieuwe bohemien hielden van kunst, ontzagen het huwelijk en leefden vaak met soortgenoten samen.

Foto via chicstyle.it

Begin deze eeuw werd de bohemian-stijl een symbool voor mensen die in kleurrijke, ratjetoe huizen woonden en ook dezelfde alternatieve kledingstijl/levenswijze erop nahielden. Denk aan lange rokken, hoofdbandjes, bonte kleuren door elkaar heen dragen.

Foto via Harpers Bazar/Vogue/VTwonen

Voor mij heeft de bohemien-stijl een heel andere betekenis. Steeds vaker worden kleurloze interieurs met een verzameling van diverse stijlen geen etnic meer, maar boho genoemd. Denk aan houten beelden uit afrika, schelpendozen en veel zwart-wit kunst. Marokkaanse vloedkleden, souvenirs van ver en art-nouveau lampen uit een tweedehandswinkel, afgewisseld met design meubels (geen replica). Het is een eigentijds interieur dat misschien ook wel met de ibiza-stijl vergeleken kan worden. Er zijn geen regels, niets hoeft te passen, zolang het maar uniek is.

Foto hierboven, frustilista

Alle foto’s hierboven bij ons thuis. Posters zijn van Loverwarriors.se, Marloeswonen.nl, Esther Haase, Colourmoon(Etsy)