Chinese New Year 2018

Jarenlang hebben we verre reizen gemaakt naar voornamelijk Azië. Ons hart ligt daar. Elke keer dat we het vliegtuig uitstapten, waren we thuis. Met de rugzak op in goedkope hotelletjes (soms een luxere tussendoor) en zoveel mogelijk onder de lokale mensen proberen te zijn. Angst hebben we hier nooit gekend, ook al hebben we in heel wat benarde situaties gezeten. Zo waren we een maand aan het rondtrekken in Cambodja, vlak nadat de grenzen open waren voor toerisme. Er waren toen nog geen wegen, alleen hobbelige zandweggetjes. We lagen soms urenlang achterin een laadbak met een sjaal omgebonden tegen het stof. Na twee dagen door de jungle te hebben gelopen kwamen we bij een stam om te overnachten. In plaats van een warm welkom, kregen we een streep langs onze keel. Een groot avontuur.

Een paar jaar reizen later waren we in Maleisië. Een land met vele culturen waaronder een grote Chinese gemeenschap op het eiland Penang. We waren hier met Chinees Nieuwjaar en hebben volop ons hart kunnen ophalen met Chinese tradities en prachtige optochten. ‘s Avonds zouden we naar de drakendansen gaan kijken en met de inwoners mee-eten aan een kilometer lange eettafel in de haven. Niemand had rekening gehouden met het weer. Het kwam met bakken uit de hemel. We hebben geschuild bij The Red Garden (eten, eten en eten, een aanrader!) en de straten stroomden over. We zaten met onze tafels en stoelen in het water. Maar wat een geweldige avond en wat een mooie herinneringen hebben we hieraan.

Rotterdam 2018 – Jaar van de hond:

De drakendansen zagen we dus niet in Azië, alleen een draak op stokken die door het publiek ging. Om die ervaring alsnog mee te maken gaan we nu elk jaar naar Rotterdam om Chinees Nieuwjaar te vieren en de ceremoniële dansen te bewonderen. Ik voel me zo gelukkig als een kind wanneer ik langs de kant sta en het vuurwerk af hoor gaan. Mijn hele lichaam ontspant wanneer ik de trommels hoor en als de draken beginnen te dansen dan schiet er adrenaline door me heen. Geweldig vind ik het. Zoals die beesten bewegen! Ik vergeet elke keer dat er onder dat schattig kwispelende kontje een volwassen vent schuilgaat.

Chinees Nieuwjaar is niet op een vaste dag. Het hangt af van de stand van de maan. Het feest duurt een week en vandaag werd de draak Nian gewekt. Deze gaat de ondernemers aan de Westersingel en Mauritsweg af. In de deuropeningen hangt een krop sla. Deze wordt gevoerd aan de draak zodat de bewoners niet worden opgegeten. Dit jaar is het het jaar van de hond.  Mensen die in dit jaar geboren worden zijn eerlijk, vriendschappelijk en betrouwbaar. Ik ben trouwens een aap. Hoe dan ook. Het is fijn om ons in eigen land zo ver weg te voelen in het vertrouwde Azië. We hebben weer volop genoten.

17 februari 2018 | Foto’s M.E