Afgelopen weekend was het weer zover. Je kent het wel, ik wilde iets anders voor bij de bank. Ik noem het met opzet geen salontafel, want we hebben er al van alles gehad. Een poef met en zonder dienblad, boomstammen, pallets, tal aan kleine krukjes, nog meer aan grote salontafels… de zolder staat er vol mee.

En toch wilde ik iets anders, wat oke is, want Bart vindt het leuk om dingen te maken. Ik doe het ontwerp en hij gaat meteen aan de slag. Hij had alleen wel één eis: het mag niets kosten. Dus wij in de schuur op zoek gegaan naar een restje underlayment en daar heeft hij dit leuke tafeltje/bankje van gemaakt. Je hoeft er natuurlijk geen underlayment voor te gebruiken, allerlei soorten afvalhout is ook leuk, of een simpele witte plaat.

Als je hem wilt namaken, let dan met het schroeven op dat je niet door het bovenblad heengaat. Van te voren even meten hoe groot je schroeven zijn. Succes! 🙂

Hieronder vind je de bouwtekening. De afmetingen van het tafeltje zijn 120 cm lang x 40 cm breed en 35 cm hoog. Als je een andere maat wilt dan kan je dat makkelijk aanpassen. De poten hebben wij 15 cm vanaf de uiteinden geplaatst.

Stap voor stap:

  • Zoek een plaat hout en 2 balken (wij hebben underlayment gebruikt voor het plaatmateriaal en de balkjes zijn van vurenhout)
  • Teken het blad en de poten af op de plaat hout en zaag alles uit (blad = 120 cm lang x 40 cm breed) (poten = 30 cm breed x 30 cm hoog)
  • Zaag de balken af op 120 cm (vurenhouten balk van 3,5 cm breed x 5,5 cm hoog)
  • Nu ga je de inkepingen uit de poten halen. De onderkant teken je af op 8 cm vanaf de zijkanten gemeten en 6 cm hoog
  • Uit de bovenkant van de poten zaag je twee hapjes. Deze zijn de hoogte en breedte van de balkjes. Mocht je een andere maat balk gebruiken, dan moet je de hapjes daarop aanpassen.
  • Je bent al klaar voor het schroefwerk. Om de poten aan de balken te bevestigen, boor je een gat door de balk heen, op de plek waar hij de poot raakt (gebruik een dunner boortje dan je schroeven!!!). Zorg ervoor dat je ook de poot voor boort om splijten van het hout te voorkomen. Schroef de poten aan de balkjes vast.
  • Je kan natuurlijk voor de makkelijke weg gaan en het blad vanaf de bovenkant vastschroeven. Je kan er ook voor kiezen (zoals wij hebben gedaan) om op twee plaatsen de balk te doorboren en de helft van het blad. Zo kan je van onderaf de balken aan de plaat vastschroeven. Pas wel op dat je niet door de plaat heen boort! Een andere optie is natuurlijk houtlijm. Gebruik dan wel klemmen voor een optimale hechting.
  • Klaar! 🙂

Foto’s bij ons thuis