DOEK INLIJSTEN IN BAKLIJST

Er kwam zoveel vraag naar de manier waarop ik mijn doeken inlijst dat ik er een korte instructie van heb gemaakt, terug te vinden op YouTube. Het lijkt moeilijk in elkaar te zetten maar dat hoeft echt niet. Veel winkels leveren zelfs materiaal mee om je canvas vast te maken aan de baklijst. Maar zonder speciaal materiaal kan het ook, namelijk heel eenvoudig met schroeven. Dat is wat ik heb gedaan. Ik laat in het kort nogmaals zien hoe je een stuk stof kunt inlijsten, maar natuurlijk kan je ook alleen een schilderij inlijsten, dan kan je meteen door naar het schroef gedeelte.

Wat heb je nodig? Niet zoveel, namelijk:

  • een canvas doek, oud of nieuw (ongeveer 2 cm dik)
  • baklijst (de meeste baklijsten zijn bedoeld voor canvas doeken van 2 cm dik)
  • stof
  • nietjes
  • schroeven

Om het doek meer body te geven bevestig ik eerst een laag vilt op het canvas. Zorg ervoor dat je aan alle zijden minimaal 5 cm stof overhoud, liefst nog wat meer. Niet eerst 1 kant vast, maar alleen in het midden. Herhaal dit op dezelfde manier precies ertegenover en trek de stof daarbij strak. Niet nu de twee andere kanten op deze manier vast. Het midden van het doek is nu strak gespannen. Je kan nu verder gaan met het vastnieten van de rest, kijk af en toe even of het goed strak om het canvas heen zit.

Omdat ik het mooie wanddoek van @huizejolie (ja, ik ben fan!) nog meer luxe wilde geven, heb ik besloten om deze in te lijsten. Tijdens het bestellen heb ik al rekening gehouden met extra overlap van de stof. Heb je nou al een doek thuis die je op deze manier wilt inlijsten, dan kan je ook baklijsten op maat bestellen. Reken dan de maat van je lijst uit door in totaal 10 cm van de lengte en breedte in te houden.

Het doek van Jolie maak ik op dezelfde manier vast als het vilt. Eerst 1 kant vastnieten, voorzichtig strak trekken en aan de overkant vastnieten. Daarna hetzelfde met de zijkanten. Zie het instructiefilmpje. Daar laat ik ook zien hoe je de hoeken het beste kunt vouwen. Bij mij gaat dat altijd op gevoel.

Als je stuk stof mooi om het canvas heen zit dan kan hij in de baklijst. De brede kant is de achterkant, schroef er alvast wat schroeven in, maar nog niet vastschroeven. Plaats eerst stukjes hout of karton in de randen, hierdoor komt het canvas doek netjes in het midden van de baklijst. Leg hem ondersteboven en schroef hem vast. Aan de achterkant kan je oogjes schroeven om je doek op te hangen, en klaar!

Een baklijst is er al voor een klein prijsje, houd er wel rekening mee dat goedkoop duurkoop is, want de goedkope lijsten gaan snel kromtrekken. Besteed net even een tientje meer voor een goede baklijst waar je jarenlang mee kan doen. Tips waar ze mooie baklijsten verkopen:

Het vilt koop ik eigenlijk altijd bij de Stoffenkraam in Sliedrecht. In niet-corona tijden kan je er ook ‘s avonds terecht, maar gelukkig bezorgen ze ook. Succes met jouw doek inlijsten!

12 februari 2021 | Foto’s M.E