ELHO

Vandaag heb ik een waanzinnig leuke dag gehad bij Elho in Tilburg. Zij hebben geen introductie nodig, iedereen is bekend met de kunststof potten die al ruim 50 jaar geproduceerd worden. Wij hebben er de XL strelizia op zolder in staan en ook buiten hebben we grote potten van Elho. Ik hou van hun ontwerpen dus toen ik de kans kreeg om een kijkje achter de schermen te nemen, heb ik die kans gegrepen.

Als ik aankom valt me meteen de hoge windmolen op waarmee Elho hun eigen energie opwekt. Daarachter staat een rij bijenkasten en is een imker bezig om de bijen van Elho te onderhouden. Een bedrijf die een eigen bijenkolonie heeft, waar zie je dat? Bij Elho hechten ze waarde aan het ontlasten van het milieu en dat proberen ze op verschillende manieren te realiseren. Zo vindt hun productie voornamelijk in Nederland plaats om belastende transporten te voorkomen. Ook wordt elke Elho pot die zijn beste tijd heeft gehad netjes gerecycled, al duurt dat wel even hoor, voor hij op is want aan de kwaliteit worden hoge eisen gesteld. De kleuren zijn zo gemaakt dat ze lange tijd mooi blijven. Onze potten staan al 15 jaar in de tuin en met een sopje in het voorjaar zien ze er telkens weer als nieuw uit. Maar toch, waar het kan wordt er gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Voor mij helemaal leuk om te zien omdat ik uit die branche kom. Ik word blij van duurzame investeringen zodat onze aardbol weer wat groener wordt, het liefst net zo groen als het hoofdkantoor van Elho. Overal planten. Grote, open ruimtes en een ontspannen sfeer. Prachtige showroom maar vooral ook fijne producten. Het wordt steeds beter.

Na een rondleiding door de fabriek, waar grote mallen staan waarin de potten worden geperst, volgen we een workshop van Floor Korte, zij is bekend van het boek De moestuin van Floor. Samen met haar kennis van moestuin(ieren) en de potten van Elho die ons flink wat handjes helpen, zetten we de eerste stap naar onze eigen moestuin. Kennen jullie de Light garden al? Een handig plateau met instelbaar kunstlicht dat kruiden en stekjes helpt groeien. De ledlamp is in hoogte verstelbaar zodat hij kan meegroeien met de plantjes. Voor huiskamerplanten die net wat donkerder staan en eigenlijk meer licht nodig hebben, is er het Leaf light care lampje die hem net dat extra beetje daglicht bezorgd. Ook deze lamp is in hoogte verstelbaar, voor zowel kleine als grote planten geschikt.

Om terug te komen op de moestuin. Niet voor iedereen is het hebben van een eigen moestuin haalbaar. Toch kan je met een paar potten al een heel eind komen. Kleine tuin of alleen een balkon? Geen probleem! Er zijn namelijk potten, zoals de aardappel pot waarin je gemakkelijk aardappels kan kweken. Zodra de plant goed geworteld is en het tijd is om te oogsten, til je de binnen pot op en pluk je de aardappels er zo tussenuit. Ook makkelijk: de tomaten pot waar je d.m.v. bijgeleverde ringen met je plant de hoogte in kan. Voor bijvoorbeeld een druif of mooie klimplant is er de veggie wall met stevig frame voor je plant om zich aan vast te houden.

Onze tuindroom is een grote kas waarin we groenten en planten kunnen kweken op een biologische manier dus zonder gif maar puur natuur. Jullie gaan hier nog een hoop over horen want terwijl ik bij Elho rondkijk besluit ik dat ik het serieus ga aanpakken. Ik begin met de aardappel pot. De tomaten pot ga ik gebruiken voor komkommers, want dat kan natuurlijk ook, als de plant maar klimt. De zaadjes wil ik binnen kiemen onder de Light garden zodat ze in mei naar buiten kunnen. Het boek van Floor ga ik gebruiken als handleiding want dat staat boordevol tips over het houden van een moestuin. En ik ga er nog een strelizia bij kopen. Ook wil ik meer hangplanten. Ik zie overal om me heen slimme oplossingen waarmee elk huishouden, groot of klein, de natuur terug in huis kan halen. Mijn hoge verwachtingen aan het bezoek aan Elho zijn op alle fronten waargemaakt. Met een grote portie inspiratie rijd ik naar huis. Ik heb een heerlijke dag gehad.

De producten van Elho zijn onder andere bij tuincentra’s te koop. De collectie is enorm. Een shopfinder is te vinden via deze link.

05 maart 2020 | Foto’s M.E