Flinders

Begin april hadden we een heerlijke zomerweek, hoge temperaturen en volop zon. Bij ons in de buurt gaan bij de eerste zonnestralen meteen de barbecues aan. Houtskool, elektrisch en wijzelf koken op gas. Met gas ben je flexibel en hoef je niet te wachten tot de barbecue heet is dus komen er geregeld buren langs om hun vlees even snel bij ons op het rooster te leggen. Ondertussen nemen we er een wijntje bij en kletsen we over wat er zoal gaande is in de buurt. Je kent het wel.

Laatst was het weer zover; lekker weer, barbecue aan en… gas op. Daar sta je dan met je vlees. Binnen verder bakken dan maar en de volgende dag meteen het gas laten bijvullen. Dat ging minder makkelijk dan gedacht. Het tuincentrum waar we normaal gesproken onze gasfles laten aanvullen is gestopt met het leveren van gas. Van collega’s hoorde ik precies hetzelfde. Natuurlijk zijn er andere adresjes die nog jarenlang gas leveren maar toch realiseerde ik me op dat moment pas echt dat de berichten rondom het dichtdraaien van de gaskraan geen onzin zijn. Er gaat een keer een moment komen dat gas of heel duur wordt of niet meer leverbaar is. Ik denk dan meteen aan de geschiedenislessen waarin we leerden dat onze grootouders op kolen kookten en zelfs nog op turf. Gaat onze generatie dan de boeken in dat we anno 2019 nog kookten op gas?

Ik vind  het intrigerend hoe we door de tijd heen andere grondstoffen gebruiken voor hetzelfde doel, namelijk koken of verlichten. Heel vroeger werden de straatlantarens maar ook de lampen in huis verlicht met gas. Mijn opa en oma hadden nog een oude gaslamp, dat vond ik als klein meisje geweldig. In de loop der jaren werd de gaslamp vervangen voor een kandelaar. Zo’n barokke met gekleurde kaarsen. Dat vond ik eigenlijk nog mooier. Ik heb iets met kandelaars, wellicht omdat ze me aan vroeger doen denken, maar ook omdat het iets gezelligs heeft. Dat barokke hoeft niet per se van mij. Hoe leuk is het dan om een strakke design kandelaar tegen te komen met een knipoog naar vroeger?

Bij Flinders vond ik kandelaar Flames, in 2003 op de markt gebracht door het Nederlandse merk Droog en nog steeds een geliefd Dutch design object. Tijdloos dus, ondanks dat hij op gas werkt. Ja, je leest het goed. Deze kandelaar, ontworpen door Chris Kabel, sluit je aan op een kleine gastank. Er komen dus geen kaarsen aan te pas. Mooi van eenvoud en toch sfeervol. Wat ik leuk vind aan de Flames kandelaar is dat zijn vorm duidelijk herkenbaar is, iedereen begrijpt meteen waarvoor hij is bedoeld, maar de manier waarop je hem gebruikt is verrassend nieuw. Dat is precies waar Droog voor staat; het bestaande en nieuwe bij elkaar brengen met een knipoog. Heerlijk zo’n humoristische twist in design.

Flames wordt geleverd zonder gastank en is gemakkelijk te monteren. De gasaansluiting is uitsluitend bedoeld voor een Coleman 250 tank, deze zijn gelukkig nog volop leverbaar bij onder andere (online)campingwinkels. Het zal nog wel even duren voor we helemaal geen gas meer kunnen kopen dus voorlopig houden wij onze romantische etentjes bij gaslicht. En zelfs als de tank leeg is blijft hij mooi. Deze designklassieker verdient een prominente plek in onze woonkamer, wellicht pronkt hij ooit ook in een museum waar we kunnen terugblikken op deze tijd. Over museumstukken gesproken. Bij Flinders vond ik niet alleen de kandelaar van Droog, een tijdje terug kocht ik er ook de waterkoker van Alessi en we hebben nieuwe eetkamerstoelen op het oog die matchen bij onze stoelen van Vitra. Zowel de stoelen van Vitra als die we willen gaan kopen zijn terug te vinden in musea. Dat geldt voor meer ontwerpen die Flinders verkoopt, stuk voor stuk designklassiekers. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat Flinders een soort van modern museum is. In een monumentaal pand in Zaandam vind je 1200 m2 aan wooninspiratie en ben je iedere dag welkom om de collectie te bewonderen en te kopen. 😉

06 mei 2019 | Foto’s M.E + Flinders