Geweldig Gewei

Een paar jaar geleden kocht ik twee afgevallen geweien van een hert. Daar maakte ik 1 gewei van door de geweien op een houten balk te schroeven. Het zag er geweldig uit, net echt, en dat was meteen ook het grote probleem. Op een of andere manier heb ik geen moeite met vachten, maar een gewei aan de muur vind ik een vreselijk gezicht. Vooral wanneer de schedel er nog aan vastzit. Ik weet dat het ophangen van dode dierenkoppen een persoonlijke voorkeur is en ik keur het niet af, ieder zo zijn ding, alleen werkte het voor mijzelf niet. Het gewei verdween in de kast en ik geloof dat hij nu ergens in de opslag ligt. Helaas geen stoer gewei voor ons aan de muur. Tot ik vorige week GeweldigGewei op Instagram tegenkwam. Timo Sober is de bedenker van dit diervriendelijke alternatief. Hij splijt takken in tweeën waardoor identieke helften ontstaan die samen een prachtig, natuurlijk gewei van hout vormen. Afhankelijk van de tak ontstaat er een grillig of juist heel sierlijk gewei. Dat was echt iets voor ons. Ik beeld me al in hoe hij in een nieuw huis tegen een donkere wand komt te hangen. Ik weet dat het buiten 30 graden is, maar ik zie er al een mand vol wollen dekens en sokken onder staan. Open haard aan. Ja hoor, mijn plaatje is compleet.

Timo Sorber (fotograaf) verzamelt stokken en takken afhankelijk van waar hij ze tegenkomt. Dat kan zijn op straat of op het strand maar ook als hij in het buitenland een draagbare tak ziet dan neemt hij deze mee. Soms maakt hij van een tak die de klant zelf aanlevert een gewei, bijvoorbeeld als aandenken aan een mooie vakantie of een dierbare persoon. Met zijn geweldige geweien siert hij menig wand in ons land want er is inmiddels een hele kudde ontstaan. Het was lastig kiezen tussen zoveel moois. Een strak gewei of juist iets sierlijks? Ik ging overstag toen ik de Schone Slaapster zag. Die zou perfect op onze slaapkamer passen en daar hangt hij nu dan ook te pronken.

Elk gewei krijgt zijn eigen verhaal mee. Het verhaal dat bij ons gewei hoort gaat als volgt: Als takje deinde hij altijd mee met de bewegingen van de boom, de winden en het leven. Zijn favoriete bezigheid is dan ook heerlijk slapen en dromen!

Vanuit bed kunnen we het gewei boven mijn werkplek zien hangen. Prachtig zoals de houtnerven nog zichtbaar zijn. Ik kan naar zo’n natuurproduct blijven kijken. Het is een waar kunstwerk op zich. Wil je ook een gewei uit de kudde van GeweldigGewei adopteren? Op de website van Timo Sorber vind je alle info: geweldiggewei.blogspot.nl

Foto’s me