Giftig Insta-boeket-waardig

Afgelopen zondag werden we wakker doordat onze kleine kitten Josje een grote boodschap had gedaan. Keurig netjes op de bak, op de andere kamer, niet eens zo dichtbij onze slaapkamer. Maar wat een lucht kwam daar vanaf! Ze krijgt voer van Hills, dat erom bekend staat zo goed als geurloos te zijn. Kennelijk zit er in kittenvoer toch iets extra’s waardoor ze veranderen in stinkbommetjes. Hoe dan ook, we werden al heel vroeg ons bed uit gedreven. Zelfs na het verwijderen van haar drollen (beledigd keek ze toe hoe we ze opgroeven) bleef de lucht hangen. Eerst gelucht en daarna zijn we een wandeling gaan maken. Bij ons achter begint de Biesbosch. 1 minuut lopen vanaf onze voordeur beginnen de fruitbomen en plukvelden met zomerbloeiers. Ik neem altijd een snoerschaar mee zodat ik de stelen makkelijk kan doorknippen. Dat is achteraf mijn geluk geweest.

Op Instagram inspireer ik mensen met ons interieur. Natuurlijk vind ik mijn inspiratie ook weleens bij anderen. Dat geldt voor de boeketten met witte veldbloemen. Ik zie ze overal opduiken en vind ze prachtig. Zo’n mooie bos bloemen wilde ik ook wel op mijn account hebben. Normaal pluk ik ze in het najaar wanneer de bloemen gedroogd in de berm staan, maar zo fris wit vond ik ineens ook erg mooi.

Wij dus aan de wandel. Meteen bij het betreden van de boomgaard vonden we al de eerste witte bloemen. Deze waren 50 cm. Verderop stonden heel grote van 150 cm, de reuzen Berenklauw. Daarvan weet ik dat je ze moet laten staan omdat het gif van de reuzen Berenklauw in combinatie met UV licht vreselijk letsel aanricht. Zoek maar eens op Google naar afbeeldingen van mensen en dieren die sap op de huid hebben gekregen. Het vervelende van dit sap is, dat je pas binnen 24 uur irritatie krijgt en vaak pas na 48 uur blaren die alsmaar erger gaan ontsteken. Dit duurt gemiddeld 1,5 week. Er is geen direct middeltje tegen dus je blijft voor 99% met lelijke littekens zitten waarmee je niet meer in de zon kunt.

De reuzen Berenklauw liet ik dus netjes staan maar de kleine veldbloemen heb ik hier en daar geplukt. Allemaal leken ze op elkaar maar waren net even anders qua vorm. Vond ik alleen maar leuk. Dat maakt een wit boeket juist leuk. Ik helemaal blij en thuis meteen de bloemen in een vaas gezet. Josje heeft nog met een knop gespeeld en erin gebeten dus uit voorzorg had ik ze op het aanrecht gezet. Over het algemeen is het beter om een huisdier niet op bloemen te laten knabbelen. Dus hup, bloemen op het aanrecht, nog wat mooie foto’s in mijn stories gezet en verder gegaan met mijn ding. Toen ik weer op mijn telefoon keek had ik wel vijftig berichtjes van mensen die zeiden dat ik Berenklauw in mijn handen had. De gewone Berenklauw, zeiden ze. Ik meteen Google erbij gepakt want ik wist dus niet dat er een kleine variant van de Berenklauw bestaat die dezelfde nare bijwerking heeft als zijn grote broer alleen dan in iets mindere maten. Toen las ik ook pas dat de haartjes op de stengel ook giftig zijn, eigenlijk de hele plant. Dat ik het aan mijn handen had zitten, vond ik totaal niet boeiend. Maar Josje had ermee gespeeld en op het filmpje dat ik had gemaakt kon ik zo terugzien dat ze uitgerekend met de gewone Berenklauw had gespeeld en zelfs in haar mond had gehad. Paniek dus. Ik ben alle bloemen die ik had geplukt wel honderd keer gaan vergelijken met het internet en ja, er zat echt berenklauw tussen.

Josje en ik zijn er goed vanaf gekomen doordat we geen sap op onze huid hebben gehad. Ook van de haartjes heb ik eigenlijk niets gemerkt. Toch wil ik je middels mijn blog waarschuwen goed op te letten welke bloemen je plukt om niet dezelfde fout als mij te maken. Voor hetzelfde geld was het slecht met Josje afgelopen en dat had ik mezelf niet kunnen vergeven. Hieronder wat voorbeelden van veldbloemen (schermbloemen) die veel op elkaar lijken:

Gewone Berenklauw (de reuzen Berenklauw heeft een rood groene steel. de gewone Berenklauw heeft een groene steel en is kleiner/sierlijker):

Fluitenkruid (lager dan de gewone Berenklauw en veel fragieler):

Wilde peen:

17 juli 2019 | Foto’s @b8tje + Pinterest