Gisteren zijn we bij de woonboerderij wezen kijken (nee, niet de foto hierboven 😉 ). Idyllisch gelegen op het platteland, in een schitterend dorpje. Vooraf maakte ik me zorgen of we in een gelovig dorp geaccepteerd zouden worden en of we de zondagen al werkend in de tuin zouden kunnen doorbrengen. Zorgen om niets. De mensen waren super vriendelijk en geloof draait niet om religie maar om liefde De makelaar vertelde heel mooi: Als jij op zondag liefde voelt wanneer je je auto wast, dan is er niemand die jou daarop aankijkt. Ik was dus opgelucht. Omgeving mooi, buitenkant huis mooi, genoeg ruimte voor Bart om een monsterlijk grote schuur te bouwen… Wat kon er nog misgaan?

Een stap over de drempel en ik kwam erachter dat een oude originele woonboerderij anders is dan ik in gedachten had. Natuurlijk is niet iedere boerderij hetzelfde, maar wel voor ons budget, hebben we gemerkt. En als de indeling dan nog is wat je wilt. Maar die was totaal anders dan we dachten, waardoor verbouwen erg lastig zou worden. Dikke draagmuren, ongelijke en lage plafonds, de open haarden waren weggehaald, geen kruipruimtes om leidingen te verleggen, geen deuren aan de achterkant van het huis… Ik zag de teller al lopen.

Wat ik wel mooi vond was de bovenverdieping. Die zou ik tot aan de nok hebben opengegooid zodat het balkenplafond zichtbaar zou worden. En de hooizolder was een prachtige plek om te slapen. Maar het grote luik, waar een prachtig raam in kan komen zodat je uitzicht hebt over het platteland, zou over een jaar uitzicht bieden op nieuwbouwhuizen. We wisten niet dat die er zouden komen. Alles bij elkaar gaat het hem niet worden. Maar volgende week weer een nieuwe kans; een vrijstaand huisje in de weilanden met beschermd uitzicht en een statig herenhuis middenin de drukke stad. Twee tegenpolen maar daardoor goed vergelijkingsmateriaal. Misschien is dat landelijke wonen toch niets voor ons en willen we gewoon in de stad blijven? Kijken, kijken, en ja, uiteindelijk ook iets kopen.

Onderweg naar huis (was nog best een stukje fijn file rijden) heb ik nog eens voor mezelf op een rijtje gezet met welke elementen we een nieuwer huis toch de boerderijlook kunnen geven. Hieronder een aantal ideeën die ik graag in een nieuw huis zou willen verwerken:

Credits: ACS Hout & Design

Credits: Velpsche courant

Eef Lillemore

Foto: Sukha Amsterdam

Google – Woonbeurs 2014