Ikea Lab

Vandaag was het restaurant Lab 44 in Zaandam omgetoverd tot Ikea Lab waar de nieuwe (limited edition) collectie werd getoond die gedurende 2017 en 2018 in de winkels zal komen. In het industriele pand kwamen de meubelstukken goed tot hun recht. Ik heb besloten dat ik er ga wonen, inclusief meubels en accessoires. Wat een geweldige ruimte voor zo’n presentatie.

Maar het ging natuurlijk om de nieuwe collectie. Zo is Ikea een samenwerking aangegaan met onder andere Piet Hein Eek. Zoals ik in een andere blogpost al schreef ben ik weg van zijn werk en zou ik in een nieuw huis graag zo’n mooie eettafel willen van 3 meter lang. Inmiddels zijn we er wel achter dat het lastig is om op deze markt een groot huis te vinden en had ik de tafel al afgeschreven. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik zag dat Piet Hein Eek voor Ikea een heel gave eettafel heeft ontworpen inclusief stoelen en bank. Echt heel gaaf. Zie hieronder:

Deze collectie verschijnt pas in 2018 maar is zeker het wachten waard. Alles klopt. De kleur en de vorm (alleen de stoel zou ik zwart verven). Kan niet wachten!

Een andere limited edition collectie die veelbelovend is, dat is de samenwerking met HAY uit Denemarken. Afgelopen maandag waren we nog in deze winkel in Aarhus en ik herkende hun specifieke design meteen in de collectie voor Ikea. De handdoeken en doosjes met kantelbare klep vond ik persoonlijk het leukst. In oktober 2017 ligt het in de winkels. Ik ben alleen bang dat het binnen no time uitverkocht zal zijn dus dat wordt voor de deur liggen met z’n allen. Misschien best gezellig?

En dan Tom Dixon. Ja, je hoort het goed. Hij heeft een bank voor Ikea ontworpen die je met behulp van verplaatsbare leuningen in diverse vormen kunt samenstellen. Zijn ontwerp is onderdeel van wat Ikea nastreeft. Namelijk meegaan met de huidige tijd en de behoeftes van de mensen. We willen allemaal onze persoonlijkheid in ons interieur weerspiegelen en meubels op onze eigen manier toepassen. Met zo’n bank als die van Tom Dixon kan je een grote loungebank maken of hem opdelen in twee stoelen voor het geval je wat privacy wilt. Dat vind ik een slim ontwerp. Je kan er alle kanten mee op. In 2018 komt deze bank in de winkels. Ik heb me laten vertellen dat er ook een lamp komt.

Buiten het presenteren van de nieuwe collectie ging het Ikea ook om duurzaamheid. Tegenwoordig leven we in een maatschappij waar duurzaamheid voorop staat. Recyclen van plastic flessen, glas en papier. In die laatste branche werk ik zelf. We zamelen oud papier en plastic over heel de wereld in, sorteren het en leveren het aan als grondstof voor een nieuw product. Ikea doet dat ook. Producten die uit de winkel worden gehaald omdat ze kapot zijn of uit de collectie zijn gegaan, worden verwerkt in nieuwe ontwerpen. Zo wordt er afval bespaard en tegelijkertijd wordt de creatieve geest van het Ikea team geprikkeld om al die oude producten opnieuw te gebruiken. En daar hou ik van. Goed bezig, Ikea!

10-08-2017