KANEELBROODJES

Hierbij het beloofde recept voor de kaneelbroodjes die we deze maand regelmatig hebben gemaakt. Ze zijn niet alleen mooi om op de foto te zetten, ze zijn ook nog eens erg lekker. Vaak worden ze met kant en klaar bladerdeeg gemaakt maar wij hebben ze op de originele manier bereid. Het lijkt een hoop werk omdat het deeg moet rijzen maar echt, het valt reuze mee. Het deeg is binnen 5 minuten gemaakt, dan laat je het een tijdje staan en daarna zijn je kaneelrollen zo opgerold. Gewoon doen zou ik zeggen, je eet jezelf misselijk aan deze lekkere broodjes.

Ingrediënten basisdeeg

  • 420 gram patent bloem
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • Halve theelepel zout
  • 50 gram suiker
  • 75 gram gesmolten roomboter (kort in de magnetron opwarmen in een beker of kom)
  • 250 ML melk

Ingrediënten vulling (naar smaak toevoegen of weglaten. Bart heeft voor zijn helft onderstaande gebruikt. Ik heb ze graag minder zoet en heb alleen bruine suiker gebruikt. Je zou natuurlijk ook kokos, noten of vruchten kunnen gebruiken)

  • 75 gram gesmolten roomboter
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • kopje rozijnen (wellen in heet water)

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een kom en kneed het met deeghaken tot een bal deeg
  • Laat het deeg 1 uur rijzen, dit kan in een koude oven
  • Strooi wat bloem op een schoon aanrecht en rol het deeg uit tot een lap. Wij smeren voor het rollen ook altijd de roller in met bloem tegen plakken
  • Smeer de vulling uit over de lap maar houd het einde van de lap leeg zodat het deeg aan elkaar blijft plakken na het oprollen
  • Rol het deeg op en snijd er plakken van
  • Leg het deeg op een ingevette bakplaat. Houd er rekening mee dat het deeg behoorlijk gaat uitzetten en dus nog groter wordt. Eventueel zou je de rollen met geklopt ei kunnen bestrijken voor een extra bruin laagje (hebben wij niet gedaan)
  • Voordat je de oven aanzet, de ongebakken kaneelrollen nog eens 45 minuten laten rusten
  • Plaats de bakplaat in de oven en bak 12-14 minuten op 220 graden (heteluchtoven)
  • Zodra de broodjes zijn afgekoeld kan je van poedersuiker met een beetje water of citroensap nog witte glazuur maken en dit over de kaneelrollen gieten
  • Eet smakelijk!

25 december 2020 | Foto’s M.E

2020-12-25T15:35:31+00:00

About the Author:

Marloes
Dagelijks geprikkeld worden door alles wat met wonen te maken heeft. Ik vind het heerlijk. We hebben een standaard rijtjeswoning en met een beetje creativiteit probeer ik mijn grote wensen in ons ietwat kleine huis te verwerken.