Karl Blossfeldt

De tijd gaat ongemerkt snel voorbij. Dat we continu op zoek zijn naar nieuwe trends ontgaat niemand. We speuren beurzen af met z’n allen, in Nederland, Parijs en bijvoorbeeld in Milaan. De nieuwste ontwerpen en laatste innovatieve technieken worden groots onder de loep genomen. Woonbladen houden nauwkeurig bij welke producten er op de markt komen. Instagram stroomt over van de influencers die hun steentje bijdragen aan deze nieuwe moderne tijd. Ik werk daar zelf ook aan mee. Ik vind het leuk om over nieuwe merken te schrijven of jullie op de hoogte te houden van aankomende collecties. Toch blijft het altijd prikkelen om deze nieuwe, nog onbekende producten te combineren met vintage spul. Dat hoeft niet per se een tafel of kast te zijn. Het kan net zo goed een foto zijn die 100 jaar later zijn herintrede doet. Vintage die door de huidige generatie vergeten is en daardoor nieuw lijkt. Via een omweg ben ik bij het onderwerp van deze blog gekomen.

Karl Blossfeldt was een fotograaf uit 1865, geboren in Duitsland. Hij kiekte voornamelijk plantendelen. Stengels, knoppen en blaadjes. Karl Blossfeldt maakte meer dan 6000 zwart-wit foto’s, las ik op Wiki. Er is niet veel over hem bekend, behalve dat hij de foto’s zeer waarschijnlijk maakte met een zelf gebouwde houten camera. De foto’s maakte hij niet om tentoon te stellen. Karl gebruikte ze in eerste instantie voor zijn lessen in plantenkunde. Pas later werden ze geĆ«xposeerd en werd hij beroemd.

Foto’s uit 1890 die in 2019 opnieuw gedrukt zijn om als poster in onze woonkamers te hangen. Hoe gaaf is dat? Het idee alleen al. Want deze posters zien er juist van nu uit. Ik had geen idee dat het originele beeld al zo oud was. Het enige wat ik dacht, is dat ik ze wilde hebben. De manier van vastleggen trok mijn aandacht. Geen overbelicht object maar een sobere setting met een ietwat rauwe uitstraling die je zelden in een foto van nu tegenkomt. Hoewel de botanische trend allang voorbij is, komt hij wat mij betreft terug met deze zwart-wit foto’s. Plaatjes zijn het, onder andere te koop bij Skona Ting.

04 februari 2019 | Foto’s Karl Blossfeldt