Kopenhagen

Een onverwachts tripje naar Kopenhagen is nooit weg. We boekten ons lange weekend een paar dagen voor vertrek. Geen tickets voor de veerboot en nog geen idee wat we in deze design stad zouden gaan doen. Ik had al wel een lijstje met interieurwinkels gekregen via Instagram maar verder had ik me er niet zo in verdiept. Eerst maar eens in Kopenhagen zien te komen. We zijn met de auto gegaan omdat ik nog weleens iets voor in huis wil meenemen. Zoals verwacht was er file bij Bremen en Hamburg. Toen we voorbij de files van Hamburg waren hebben we uit voorzorg de veerboot online geboekt. Eenmaal aangekomen in Puttgarden (DE) konden we met een boot eerder mee naar Rodby (DK). Binnen 45 minuten moet je alweer in je auto (of in de trein, want die gaat gewoon mee de boot op) zitten. Met hetzelfde gemak rijd je de boot af het vasteland van Denemarken op. We hoefden nu nog maar 2 uur te rijden, met onderweg een flinke sneeuwbui. Eenmaal aangekomen bij ons hotel in Kopenhagen (Ocean hotel) was de sneeuw weer weg.

Omdat we laat geboekt hadden was er in het centrum niets betaalbaars over. Daarom hadden we een hotel net buiten het centrum (Ocean hotel) waar we gratis de auto konden stallen. Ik had vooraf mijn bedenkingen bij het hotel omdat hij vlakbij de luchthaven ligt en naast de brug naar Zweden. Maar serieus, het was een plaatje. We kregen een warm welkom en de gastvrouw nam alle tijd om ons alles uit te leggen. Het hotel is eigenlijk een oud huis uit 1800. De kamers zijn eenvoudig Deens ingericht en stralen een fijne warmte uit. We hebben een paar keer in de verte een vliegtuig horen overvliegen maar we hadden er geen last van. Sterker nog, we hebben er twee nachten heerlijk geslapen. Om het nog niet over het ontbijt te hebben. Voor ons was dit perfect. Na het ontbijt zijn we met de metro (eind van de straat) naar het centrum gegaan. Tijd om de lijst met winkels af te gaan die ik gekregen had. De helft van de tips kon ik meteen afstrepen omdat de betreffende winkels niet meer bestaan. Jammer, maar niets aan te doen. Andere winkels vielen tegen maar er zaten echt heel leuke tussen. Zoals de Hay winkel, Paustian, Illums Bolighus en Rue Vert. Niet nieuw maar wel heel mooi was het filiaal van H&M Home en Arket. Net buiten de drukke straat vonden we het grotere filiaal van Stilleben leuk om te zien en Dansk daartegenover. Op het plein ernaast zijn de foodhallen met typisch Deens eten. En natuurlijk, in deze tijd van het jaar, overal en nergens kerstmarkten.

Eind van de dag hadden we afgesproken met vrienden van Bart. Dat was misschien nog wel het leukste van deze trip. Bart had ze al meer dan 20 jaar niet gezien. We hebben een hele tijd buiten op het terras gezeten, in de vriezende kou want dat zijn ze gewend. Wij niet, haha, we waren zowat bevroren! Toen nog naar Tivoli geweest, een oud pretpark middenin de stad dat prachtig versierd was. Ik ben totaal niet van de pretparken maar dit is echt een aanrader. Tivoli hoort bij Denemarken, net zoals de kleine zeemeermin. Die hebben we trouwens niet gezien. Misschien de volgende keer per fiets als het minder koud is.

Na twee nachten hadden we een luxe design hotel in het centrum van Kopenhagen geboekt. Maar eerst zijn we naar Charlottenburg gereden waar een kleine winkelstraat is die ik graag wilde zien. Hier zit namelijk de interieurwinkel CasaCasino waar ze de lampen van Design by Us verkopen. We hebben de vorige keer in Denemarken een grote lamp gekocht en deze keer een kleine. Elke lamp wordt van oude glazen delen gemaakt en met de hand in elkaar gelijmd. Een ander zal denken “die had je toch al?” maar voor mij zijn ze uniek. Zo mooi!

Eind van de middag konden we inchecken in het hotel waar ik ontzettend naar uitgekeken had. SP34. Op Instagram kwam ik veel goede recensies tegen. De lobby en het personeel waren inderdaad geweldig, maar de kamer… Een open rioollucht kwam ons tegemoet. Geen mogelijkheid om de vloerverwarming uit te zetten (we werden soort van gaar gestoomd). Aan de matras hing een scala aan verschillende haarsoorten die absoluut niet de onze waren en de vloer was ook niet goed gezogen. Een flinke tegenvaller dus. Natuurlijk heb ik het gemeld maar alle kamers zaten vol dus moesten we het doen met een open raam. Vervolgens kon ik niet slapen vanwege het geluidoverlast op straat en de knoertharde matras. Ik had echt enorme heimwee naar ons eerste hotel. De volgende morgen, na een slapeloze nacht, besloten we het ontbijt over te slaan. Dit zou namelijk 60 euro kosten. We hebben bij een bakker om de hoek van de parkeergarage ontbeten voor 20 euro. Normaal ben ik niet zo krenterig maar ik durfde het na de tegenvallers op de kamer niet aan. Ik voelde me ellendig dat ik (zo dacht ik) als enige een slechte ervaring had met het populaire designhotel. Tot we de recensies van andere gasten lazen op booking.com. De een na de ander had dezelfde klachten. Dus hoe leuk het er ook uitziet, ik kan je SP34 niet aanraden. Er zijn wel 3 goede restaurants aanwezig die absoluut de moeite waard zijn. Hopelijk gaat het hotel iets met deze klachten doen, die naar mijn idee grotendeels aan de schoonmaakploeg te wijten zijn, want het personeel bij de incheckbalie was super vriendelijk.

We hadden nog een paar dagen willen bijboeken maar dit hebben we vanwege griepverschijnselen niet meer gedaan. Ons korte weekend in Kopenhagen was ondanks alles geweldig. De mensen zijn vriendelijk en de winkels zijn top. Musea zijn er zoveel dat het moeilijk kiezen is. Voor wie tips voor deze leuke stad zoekt zou ik zeggen, kijk vooral op blogs en Instagram, maar trek uiteindelijk je eigen plan, loop op je gemak rond en geniet van wat je tegenkomt. Enjoy!

17 december 2018 | Foto’s M.E