La Grande Maison

Twee weken geleden begon onze vakantie. Echt een vakantiegevoel had ik niet. Mijn lijf zat vol stress vanwege werk en gezondheid. Het was twee jaar geleden dat we een echte vakantie hadden en ik kwam niet van die stress-flow af. We zouden thuis blijven om geld te besparen voor een eventueel nieuw huis maar iedereen weet zo onderhand wel dat het lastig is om in deze tijd je droomhuis te bemachtigen. Op het laatste moment besloten we een deel van onze vakantie in Frankrijk door te brengen. We boekten een kamer bij de B&B La Grande Maison in de Drome. We zijn in de auto gestapt en gewoon gegaan. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Via een landweggetje kwamen we aan bij het huis. Vanaf de andere kant hadden we de normale weg gehad maar onze route was wel zo idyllisch.

Séverine en Sylvain verwachtten ons al, evenals de golden retriever die ons met evenveel warmte ontving. We liepen de weg af naar het Franse landhuis, dat ooit diende als apotheek, en ik voelde de stress van me afglijden. Deze B&B was in het echt nog mooier dan op de foto’s. De ruimte en de rust overvielen me op een prettige manier. En ook de mensen, zowel de bewoners als de gasten die we ontmoet hebben, droegen allemaal bij aan het sfeertje dat ik zo hard nodig had. Dan heb ik het nog niet over de kamers gehad. De afwerking en inrichting, het kleurgebruik en de houten luiken voor de ramen. Wauw. Séverine en Sylvain knapten het vervallen huis tien jaar terug zelf op. In de zithoek ligt een fotoboek waarin je het proces kan volgen. Ik kan eigenlijk niets opnoemen wat ik niet mooi vond. Vooral de kleuren van het textiel spraken me aan. Rood-bruin gewassen linnen. Daar zou ik anders nooit voor zijn gegaan. Maar hier paste het. We ontbeten elke ochtend buiten op het terras. Fermob meubilair, helemaal mijn ding. ‘s Avonds genoten we van de kookkunsten van Séverine maar zelf koken kon er ook in de gemeenschappelijke keuken. Een plaatje. Achterin in de tuin was een zwembad. Simpel en perfect. Er stond een koude mistral wind maar ik heb me in jaren niet meer zo warm gevoeld.

La Grande Maison, Les Granges, 26120 Montmeyran, France

1 juli 2018 | Foto’s M.E