Met Kähler het voorjaar in

Winters horen koud te zijn. Temperaturen met graden ver onder nul. Warm ingepakt op de fiets met een legging aan, daar overheen een spijkerbroek en twee truien met een dikke winterjas. Bevroren haren doordat ik te laat ben opgestaan en nog snel een douche heb genomen. Witte wimpers en mijn handen in niet zozeer flatteuze wanten. Licht met donkerblauw, de wanten van mijn moeder die eigenlijk het hele gezin gebruikt. Zo zagen de winters eruit toen ik nog op school zat. Met een knalrode huid van de kou kwam ik op mijn fiets op school aan. Op een gegeven moment verdween de fiets uit mijn dagelijkse ritme en leerde ik autorijden. Sindsdien ben ik zo’n verwend type dat bijna alles met de auto doet. Daardoor hebben de winters minder koud gevoeld. Een echte winter waarbij mijn haar bevroor van de kou, die heb ik lang niet meer meegemaakt. Tot afgelopen weken. Je hoort mij niet klagen, want ik vind elk seizoen zijn charme hebben, maar jeetje wat was het koud.

Toch kijk ik na zo’n koude periode heel erg uit naar het voorjaar. De gebreide dekens op de bank wassen en opbergen in de kast. Winterjas naar de stomerij brengen. Het vuil van de ramen boenen, extra bezem door het huis halen en frisse accessoires shoppen. Elk voorjaar begin ik het liefst opnieuw. Ik kan mezelf uren vermaken met internetschoppen. Dan zit ik gerust een avond lang de nieuwe collecties af te struinen. Er is zoveel te krijgen dat ik mezelf elke keer weer vraag: Wil ik dit of blijf ik bij dat. Ga ik voor meer boho of gooi ik er iets moderns tegenaan? Met een trend meegaan wil ik niet per se. Een accessoire dat ik in huis haal moet goed voelen. Ik hou van woonmerken die op hun eigen creatieve manier iets van een trend meepikken maar niet 1 op 1 kopiëren.

Kähler Design is zo’n merk dat heel goed de balans weet te houden tussen hun eigen designs en dat wat er geliefd is in woonland. Doordat ze dicht bij zichzelf blijven, behoudt Kähler zijn eigen stempel. Hun producten blenden in vrijwel elke woonstijl. Dat vond ik zo mooi om te zien toen we 4 weken terug de workshop hadden in Amsterdam. Het werd gehouden in een witte loft met industriële ramen. De lange tafels waren gedekt met het servies Hammershøi dat door zijn zachte vormen goed bij het wit paste maar verrassend genoeg nog mooier met het industriële matchte. Tijdloos en toch van nu waardoor je de accessoires een leven lang zou kunnen blijven gebruiken.

In de voorjaarscollectie van Kähler Design is een koffie en cake lijn opgenomen. Koffiekopjes, theeglazen, thermoskan en diverse taartplateaus om je zelfgebakken lekkers op uit te stallen. Want geloof me, ook al is je taart mislukt of zien je cupcakes eruit als eierkoeken, op zo’n taartplateau ziet alles er mooi uit. Ze zijn onderdeel van de Hammershøi collectie.

Tijdens de workshop werd uitgelegd hoe de spaarpotten (Sparedyr) van dieren bij Kähler Design terecht zijn gekomen. Eigenlijk is dat een grappig verhaal. De boetseerders van Kähler oefenden hun vaardigheden door figuurtjes te kleien. Zoals bijvoorbeeld een zwaan of varken. Vervolgens werden ze weggegooid. Ze waren immers alleen gemaakt als onderdeel van een oefening. Toen de grote baas zag wat er werd weggegooid, werd er meteen besloten om de figuren van dieren te gaan gebruiken. Zonde natuurlijk om dit niet te doen. Zo werden het spaarpotten.

Ook de kegels zijn onderdeel van een oefening. Om het glazuur voor het servies te testen, werden deze kegels ermee beschilderd. Zo ontstond er een goede indruk van een kleur of combinatie hiervan. Tegelijk ontstond ook het idee om deze kegels onderdeel te maken van de collectie. Ze zijn decoratief en allemaal verschillend door de manier waarop ze beschilderd zijn. Dat maakt ze hartstikke leuk.

Meteen na de workshop kocht ik de theeglazen van Hammershøi en hoewel we nog heel veel koffiekopjes hebben, zit ik er toch aan te denken deze allemaal te vervangen voor die van Kähler. Het tijdloze spreekt me aan en ze staan mooi in de keuken. Ik zie het al voor me, al die fijn geribbelde kopjes op ons espressoapparaat. Zacht en strak mooi gecombineerd. Ik word er vrolijk van. En terwijl ik dit type (het is zondagochtend vroeg) schijnt het zonnetje naar binnen. Zodra dat gebeurt weet ik dat de zon hoger begint te staan en over de achterliggende huizen onze woonkamer weer weet te bereiken. De laatste resten sneeuw smelten weg en vogels hupsen door de tuin op zoek naar eten. Ik loop tussendoor even snel naar de keuken om een boterham te smeren en ik werp nog eens een blik op de vergane kopjes op het espressoapparaat. Ja hoor, ik weet wat ik wil. Ben er helemaal klaar voor. Laat dat voorjaar met zijn nieuwe collecties maar snel komen.

04 maart 2018 | Foto’s Kähler Design