MOESTUIN VOOR BEGINNERS

Hierbij een update van mijn te leuke project waar ik nu alle tijd voor heb: de moestuin! Dit is mijn moestuin-uitprobeer-jaar waarin ik verder wil gaan dan tuinkers of sla. Ik ga voor komkommers, hete pepers, mais, aardappels en natuurlijk ook sla. Onder de light garden van Elho staat het spul te ontkiemen en dat gaat dus super snel. Er zit een timer op waardoor je alleen water hoeft te geven en het hele daglicht gebeuren wordt voor je geregeld. Ik heb hier een kort overzichtje van de ontwikkeling van o.a. onze komkommers tot nu toe

Komkommers, gezaaid op 07-03-2020 onder de Light Garden van Elho

Ik ben erachter gekomen dat ik de komkommers een maand later had moeten zaaien zodat ze niet al tot het plafond komen voordat ze naar buiten kunnen. Ze staan nu namelijk nog op zolder in grote potten inclusief mini komkommers en de ranken raken het plafond. Daarom hebben we in de tuin een kasje gemaakt. Heel simpel en van afvalhout. Over het kasje zit speciaal moestuinfolie dat de warmte vasthoudt en zonlicht binnenlaat. Het voordeel van zo’n kasje is dat de komkommers tegen de nu nog frisse nachten beschermd zijn en ze hebben meteen en droog dak boven hun hoofd want komkommers hebben veel water nodig maar willen niet nat worden. Op de aarde water geven dus. In het kasje heb ik van bamboe een rek gemaakt zodat de planten kunnen klimmen. Helaas merkte ik met het overpotten in de volle grond dat er vliegjes in de aarde zitten. Grr… Het is dus de vraag of de wortels zijn aangetast. Komende maanden zullen we daarachter komen.

In de tussentijd hebben we nog een mini kas gebouwd van oud schutting hout. Het is geen luxe kas geworden maar hij werkt prima.

Aardappels, gepoot in april

De aardappels zijn in april de potten in gegaan. Het zijn pootaardappels die je bij het tuincentrum kan kopen, het soort heb ik in mijn enthousiasme niet genoteerd. Niet handig, I know. Het beste is om de pot (of emmer met gaten voor waterafvoer) eerst voor 20 cm te vullen, dan 3 aardappels op de aarde te leggen en afdekken met een dikke laag aarde. Binnen 7 dagen komen de eerste planten boven. Ik had dus geen idee dat de planten nog zo groot worden dus volgend jaar hou ik daar rekening mee. Ik had namelijk 2 potten ingegraven met daaromheen zomerbloeiers. Alleen de aardappels was voldoende geweest. De zomerbloeiers krijgen nu niet genoeg licht. Als het goed is kunnen de aardappels gerooid worden zodra het blad verkleurd.

Mais, Gezaaid op 04-05-2020 in volle grond en emmers. Het is een experiment om te zien of het mogelijk is om in emmers te kweken. Tot nu toe groeien de mais in emmers sneller dan die in de volle grond.

Pepers, Gezaaid op 07-03-2020 onder de Light Garden van Elho

Helaas heeft maar 1 plantje het overleefd. De rest is opgevreten door vliegen. Yep, dezelfde als die in de komkommer zitten. Ik vrees dat het mijn eigen schuld is omdat ik ze te veel water heb gegeven. Nu is alle hoop gevestigd op dat ene plantje. En anders volgend jaar een nieuwe poging.

Tomaten

2 plantjes gekocht bij het tuincentrum. Een vleestomaat en cherry tomaat. Deze gaan van het weekend de kas in naast de komkommers, maar wel in een aparte bak om ze enigszins gescheiden te houden.

Sla, Gezaaid in potten en bakken, met veel plezier opgegeten door onze poes Josje, haha.

Radijsjes, Gezaaid op 15-05-2020. Eerste blaadjes zijn boven.

 

24 mei 2020 | Foto’s M.E