My Peony Society

Wat is het toch dat een pioenroos zo aantrekkelijk maakt? Ikzelf ben weg van de zachtroze variant waarvan de bloemblaadjes eindeloos over elkaar heen lijken te vallen tot de kroon na verloop van tijd uitvalt en een geel hart overblijft. Mijn zwager aanbidt deze bloem vanwege de geur, hij zit standaard met zijn neus in de bloemen. Even ruiken, zegt hij dan. Daarnaast is de pioenroos een mooi sieraad voor elke kamer. We kunnen er eindeloos naar blijven kijken. Maar waar komen deze pioenrozen vandaan voordat ze in onze woonkamers terechtkomen? Ik was nieuwsgierig naar het traject ervoor en ben bij een kweker langsgegaan, aangesloten bij My Peony Society.

De belangrijkste factor voor het oprichten van My Peony Society was de samenwerking tussen de aangesloten kwekers om hun kennis met elkaar te kunnen delen en zo een sterke, mooie pioenroos op de markt te kunnen brengen waar de koper lang plezier van heeft.

Ik kan me mijn bruidsboeket nog goed herinneren – 16 jaar geleden alweer. We trouwden eind juni en ik wilde zo graag pioenrozen in mijn boeket. Destijds waren ze helaas tot eind mei te krijgen. In de tussentijd is er veel veranderd. Doordat er wereldwijd kwekers zijn aangesloten bij My Peony Society en de pioenrozen in verschillende klimaten kunnen groeien, kunnen er bijna een jaar rond pioenen op de markt gebracht worden. En dat is natuurlijk een feestje.

Afgelopen zaterdag ben ik bij Delta Peony geweest om het hele proces van groei, bloei en snoei van dichtbij te kunnen zien. Toen ik aankwam was het team al volop bezig. Het was een erg warme dag waarbij alle hulp nodig was om de pioenen op het land te snijden en klaar te maken voor vervoer. Ik kan je zeggen, het is keihard werken om een vroegtijdige bloei door warm weer tegen te gaan. Het leverde mij wel mooie plaatjes op. Toch is het niet zo dat elke bloem in bloei verloren is. Een plant heeft namelijk gemiddeld 3 jaar nodig om bloemen te geven die geschikt zijn voor de verkoop. Op de velden zie je daarom planten in verschillende stadia. Van jonge eerstejaars tot volwassen planten in bloei.

Nadat de bloemen gesnoeid zijn worden de mooiste exemplaren bij elkaar gezocht en naar het verzamelpunt van My Peony Society gebracht. Dat geldt niet alleen voor de pioenrozen die in Nederland worden gekweekt. Alle pioenrozen van de aangesloten kwekers – van Frankrijk tot Nieuw Zeeland – komen naar Nederland. Soms zijn ze een paar weken onderweg. Hier worden ze verwerkt en door de groothandels verspreid zodat wij ze als liefhebber kunnen kopen. Het zou best zo kunnen zijn dat de pioenrozen die ik bij Delta Peony heb gezien, bij iemand in Zuid Afrika terechtkomen en dat ik pioenen uit Chili in de woonkamer heb staan.

Dit weekend ga ik weer verse pioenen op de markt halen. Mocht je in Amsterdam komen of wonen, 31 mei en 1 juni 2018 is er een pop-up shop van My Peony Society waar je de mooiste pioenrozen kan kopen. Sowieso is het al een beleving om er rond te kijken.

Je vindt de winkel op de Prinsengracht 234F in Amsterdam en hij ziet er prachtig uit! Meer info vind je via Instagram.

29 mei 2018 | Foto’s M.E