Pantoufle

Onder een verlaten metrolijn, in het oude-noorden van Rotterdam, ligt een km lange strook aan hippe uitgaansgelegenheden, vrijetijdsbestedingen en sinds deze maand ook Pantoufle. Daar wilde ik heel graag naartoe. Was razend benieuwd naar het nieuwe pand in deze buurt net buiten het centrum. Het pand zelf kende ik nog niet, de buurt waarin het staat wel. Een ontspannen wandelingetje van tien minuten bracht me terug naar mijn kindertijd die ik vaak in Rotterdam doorbracht. Mijn familie is er geboren en getogen. Herinneringen die niet eens de mijne zijn voeren me naar het verleden van mijn ouders, hun ouders, en zelfs die van hun. De vader van mijn oma was politieagent in Rotterdam. In die tijd was dat nog anders dan nu. Prachtige verhalen zijn het. En soms ook treurige, zoals het bombardement in de oorlog. Vanaf het dak van hun huis hebben ze de bommen zien vallen. Mijn oma werkte destijds bij een atelier in Blijdorp. Na het bombardement waren buurten afgesloten. Omdat haar vader bij de politie zat mocht ze de verkorte route naar huis nemen. Haar vader, mijn overgroot opa, maakte na het bombardement foto’s van de getroffen buurten. Op de achterkant schreef hij de datum en wat er vroeger had gestaan. Die foto’s zijn bij mij terecht gekomen. Soms kijk ik ze door en verbaas ik me hoeveel Rotterdam sindsdien veranderd is. Dat moest natuurlijk wel, aangezien de stad opnieuw opgebouwd moest worden. Juist daarom voelt het zo fijn om door het oude-noorden te wandelen. Ik kan me levendig voorstellen hoe mijn familie hier vroeger op dezelfde plek kwam.

Een ontspannen wandelingetje dus naar het nieuwe pand van Pantoufle. In de gewelven van de oude metrolijn zijn allerlei bedrijven gevestigd. Voornamelijk veel lunchrooms, een sportschool, muziekwinkels en interieurwinkels. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is het unieke concept waarmee ze zich van de massa onderscheiden. De pandjes alleen al zijn zo gaaf. Hoge plafonds, balken, ruimte. Vooral bij Pantoufle. We stapten binnen en ik was meteen verkocht. Wat een prachtig, lichte ruimte en hoe mooi de producten er tot hun recht komen. Was een momentje sprakeloos. Ik kan er nog steeds stil van worden terwijl ik dit schrijf. Tegelijkertijd werd ik ook enthousiast. Het materiaalgebruik in de winkel geeft zoveel inspiratie. Ik heb mijn hart opgehaald bij de ruimte en daarna alles wat er te koop is. Terwijl ik daar stond bedacht ik me dat ik onze huidige huisraad best zou willen inwisselen voor een compleet nieuw interieur van Pantoufle. Oke, er zijn een paar items in huis die moeten blijven. Maar bij wijze van. In dit nieuwe pand komen de producten echt tot hun recht.

Een favoriet van mij waar ik al even aan zat te denken dat zijn de wandhaken met spiegel. Die is er in 3 maten. Ik heb een L en een S gekocht. Heb nog geen idee waar ik ze ga ophangen dus voorlopig liggen ze voor de sier. Ik heb de neutrale met grijze spetters (laat ik het maar gewoon zo noemen) maar hij is er ook als lila spiegel met gouden vlokken of blauwe oxidatie.

Overgenomen van de website van Pantoufle: Al meer dan 30 jaar is een kleine fabriek in Siena gespecialiseerd in glasproducten. Door ambachtelijke technieken te gebruiken, zet deze maker de oude allure terug in moderne spiegels door de magie te herstellen die is weggenomen door moderne technische perfectie. Door te spelen met oxidatie, creëren de makers waterige diepten op vlakglas.

Een andere favoriet is de mobiel van Lappainen, een zilversmit studio uit Duitsland. Met de hand gemaakt en middels een overzichtelijk stappenplan zo in elkaar gezet. Hij beweegt op zijn gemak op de luchtstromen in de ruimte. Bart en ik hebben er een tijd naar staan kijken en je blijft hoe dan ook zijn bewegingen volgen. Zet er een stoel bij en ik weet zeker dat je een zen-momentje te pakken hebt. In de winkel hing hij er in het goud en die kleur was al heel mooi. Ik twijfel nog tussen goud en zwart. Dus daar ga ik eens goed over nadenken.

Wat je bij Pantoufle vindt zijn voornamelijk producten met ambachtelijke passie gemaakt. Veelal producten die niet overal te koop zijn. Gebruiksvoorwerpen uit Japan maar dus ook mobielen uit Duitsland. De collectie is met zoveel zorg samengesteld dat je het gewoon met eigen ogen moet zien. Dit is helemaal mijn ding. Ik vind de winkel in zijn geheel prachtig geworden.

Je vindt Pantoufle-design op de Vijverhofstraat 100 & 102 in Rotterdam, vr-za van 11:00 tot 17:00 en ook op afspraak.

 

05 mei 2018 | Foto’s M.E