Wandelen door Parijs

Sinds een jaar of tien komen we regelmatig in Parijs. Soms blijven we overnachten en soms gaan we voor slechts een dag. Als je ruim op tijd treinkaarten boekt dan ben je voor een leuk bedrag op en neer. Vandaag hebben we dat ook weer gedaan. Om vijf uur vanmorgen ging de wekker – goed, dat was even slikken – om 7 uur zaten we in de trein vanaf Rotterdam. Beetje uitslapen omdat het wel erg vroeg was. En om half tien stonden we in Parijs. De winkels waren nog gesloten dus we zijn eerst bij ons favoriete ontbijttentje gaan ontbijten.

We kennen de weg in Parijs en bezoeken eigenlijk meer winkels dan toeristische attracties. De Eiffeltoren hebben we al een tijdje niet gezien. Als het even lukt wil ik wel naar de Sacre Coeur. Dat vind ik zo’n mooi gebouw. Maar deze keer hebben we hem niet bezocht. Ik heb een heel drukke tijd achter de rug en wilde niets hoeven doen. Gewoon wat rondslenteren en etalages bekijken. Bij goed weer lunchen in het park. Dat soort dingen. En uiteraard wilde ik dan nog wel langs de vaste winkels die we altijd in Parijs bezoeken. Ik heb een lijstje voor je gemaakt van de winkels waar ik het liefste kom.

Tip voor wie nog nooit met de Metro in Parijs heeft gereisd: Elke lijn heeft zijn eigen kleur en nummer. De namen die bij deze nummers staan, zijn de namen van de begin en eindstations. Voorbeeld: Ga je richting Montroux, dan pak je alle haltes in die richting mee. Staat er Port de Glignancourt, dan ga je juist de andere kant op. Kijk op de kaart welke haltes er op je route liggen en waar je voor welke lijn kunt overstappen (overstappen gaat altijd onder de grond, gewoon de nummers volgen). Ga je verkeerd? Geen probleem. Je kan overal uitstappen en de volgende metro terug nemen. Geen stress, het komt wel goed.

Vanuit Gare du Nord naar Merci in de Marais: Metrolijn 4 richting Montroux. Bij halte Strasbourg Saint-Denis overstappen naar lijn 8 richting Creteil. Bij halte St-Sebastien Froissard ga je eruit en ben je bij Merci.

Aan de rand van de Marais zit het bekende Merci. Een warenhuis in klein formaat waar voornamelijk design artikelen worden verkocht. Merci is niet goedkoop maar wel erg leuk. Ze hebben een interieur afdeling, mode, kantoorartikelen en huishoudafdeling met café in de kelder. Ook is er een bibliotheek en restaurant op straatniveau. Voor de deur staat altijd de Fiat500 en met Kerst staat het plein vol met kerstbomen. Dit jaar waren ze wit. Merci, 111 boulevard Beaumarchais, 75003 Paris

De glazen lampen die hierboven hangen zijn van het griekse merk The Gentle Factory. De lampen worden speciaal voor Merci gemaakt en zijn blijvend opgenomen in de collectie. Elke lamp is uniek en zo ontzettend mooi. Ik heb de middelste op de foto gekocht.

De Marais staat bekend om zijn hippe winkels. Het is een bruisend buurtje. De straten zijn er smal en overal vind je verrassende winkels. Vintage en design wisselen elkaar af. Je vindt er tal van tweedehands winkels maar ook een filiaal van Chanel.

Na Merci lopen we eigenlijk altijd via de Rue de Thorigny door naar Fleux. Onderweg kom je talloze kleine winkeltjes tegen waar we vaak even naar binnen gluren. Zoals Bensimon Concept Store. Frankrijk barst van deze keten maar is wel erg leuk. 8, Rue des Francs-Bourgeois, Paris.

Na een kleine tien minuten lopen kom je bij Fleux aan. Fleux heeft meerdere panden in deze straat. 3 tegenover elkaar en eentje bereikbaar via een steegje tussen de winkels (kom je vanzelf). Het is een winkel gericht op interieur. De collectie is huge! Fleux, 39 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, 75004 Paris

Wij aten altijd bij Riad Nejma, tegenover Centre Pompidou. Dat was een marokkaans restaurant waar ze de lekkerste couscous verkochten. Binnenin het restaurant waande je je niet meer in Frankrijk. Je liep een Riad in en at onder lantarens en palmbomen. Op vrijdag en zaterdag was er live muziek en dansten de buikdansers tussen de tafels door. Wij hebben meegemaakt dat de gasten in het restaurant op stoelen en tafels stonden mee te dansen. Reserveren was een must. Je kwam dan op de gastenlijst te staan en dat scheelde je een uur wachten. Er stonden vaak lange rijen voor het restaurant. We wilden er deze keer weer lunchen maar het restaurant is helaas gesloten omdat de eigenaar op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Het doet me pijn dat ze zo’n mooi juweeltje hebben gesloten. Een restaurant als Riad Nejma vind je nergens anders in Europa. #why??

We hebben deze keer ergens anders geluncht. Vervolgens zijn we doorgelopen naar Etienne Marcel, de Rue Tiqeutonne in. In de zomer waan je je hier in een dorpje aan zee. Het heeft een mediterraanse uitstraling. Je komt vanzelf weer op de Etienne Marcel terecht. Wij zijn helemaal doorgelopen naar Maison Sarah Lavoine op de 6 place des victoires. Daar hoorden we dat er net een nieuw filiaal geopend is op de 25 rue de l annociation. Daar gaan we een andere keer naartoe.

Deze trui kost gewoon meer dan 10.000 euro. Ik vind hem leuk maar niet zo leuk.

Dan zat er nog een ding op voordat we terug moesten naar Gare du Nord. Een rondje door de tuin van het Louvre, Laduree halen voor in de trein en langs mijn favoriete designers op de Rue Saint-Honoré. Daar vind je Isabel Marant (ik kocht laatst schoenen en stuurde ze terug, zo’n spijt van), Marc Jacobs (tasjes gepast, bijna gekocht maar dus net niet), de grappige collectie van Karl Lagerfeld en Le Labo.

Op onze terugweg naar de trein zijn we nog even snel langs warenhuis BHV geweest op de Rue de Rivoli want daar is een kelder vol gereedschap. Bart wil daar altijd even kijken. Ook hebben we de lamp opgehaald bij Merci (dan hoefden we er niet mee te zeulen). Tien uur in Parijs is voor ons precies genoeg. Van het voorjaar gaan we weer eens door het zuiden wandelen of met de metro alle toeristische hoogtepunten af.

Mocht je langer gaan, probeer dan geen vaste route aan te houden maar verdwaal in de sfeervolle buurtjes. Onderweg kom je van alles tegen. Mooie straatjes, parken, zwervers (ja, die ook) galeries, private sales en de leukste restaurants. Enjoy!

Wat leesvoer voor in de trein… en toen waren we alweer terug in Rotterdam.

19 december 2017 | Foto’s M.E