Pierre Jeanneret

Geen nieuwe naam, maar de laatste tijd steeds vaker terug in de bladen. In onze woonkamers iets minder want de ontwerpen van Pierre Jeanneret zijn erg kostbaar in die zin dat je een dikke portemonnee moet hebben om een set stoelen aan te kunnen schaffen. Voor 1 stoel betaal je minimaal 2000 euro. Reken maar uit. Heb je net zoals ons niet het geld om deze waanzinnig vormgegeven stoelen aan te schaffen, dan nog is het inspirerend om plaatjes te kijken. Bovendien ben ik door zijn ontwerpen op het idee gekomen om zelf twee stoelen van hout te maken. Dat wordt een project voor de zomer. Ook ben ik op zoek gegaan naar stoelen die er enigszins bij in de buurt komen en net zo lekker zitten, maar dan voor 100-200 euro. Kijk, dat scheelt weer!

Hieronder een aantal foto’s van de ontwerpen van Pierre Jeanneret. Zoals je ziet is het frame tijdloos, zowel letterlijk als figuurlijk. Alleen het webbing is bij veelgebruikte exemplaren door de jaren heen verweerd. Ik hou van het “zware” uiterlijk van de meubels. Het mag van mij allemaal wat warmer en robuuster. Minder wit, meer hout.

Kort stukje over Pierre Jeanneret, mocht je geen idee hebben wie de beste man was. Pierre Jeanneret (1896-1967) werd geboren in Zwitserland. Hij werkte twintig jaar lang samen met Charles Edouard Jeanneret. Ze ontwierpen gebouwen en interieurs. Bij mij zijn met name de meubels van Pierre Jeanneret bekend. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in luxe hotels opduiken. Sommige meubels zijn nog origineel, anderen zijn replica’s maar op originele wijze in India gemaakt. Je kan ze kopen bij xandl en DIMO.

Leuk dus, die prijzige stoeltjes. In dit geval doe ik mijn nationaliteit eer aan: Kijken, kijken, niet kopen. Waar je voordelige stoelen kunt kopen die er een beetje op lijken? Ik vond drie modellen die er dicht bij in de buurt komen en er op hun eigen manier leuk uitzien.

Leenbakker:

Karwei:

Woood:

Ook leuk, maar geen idee waar ze van zijn, dat zijn deze stoelen in Mykonos. Ik denk dat we zoiets zelf gaan maken. Zou tof zijn als het lukt. Ziet er mooi robuust en tijdloos uit. Denk alleen niet dat we ze uit 1 stuk doen maar voor een iets minder zware constructie gaan. Mocht het zover komen, dan zal ik er een instructiefilmpje van maken:

31 maart 2019