Planten top 10

Ben op het moment erg van het groen in huis. We hebben al de nodige planten staan, maar die komen niet zo vaak in beeld. Dat mag anders en dus ben ik op zoek gegaan naar de planten die mij het meest aanspreken om dit najaar in huis te halen. Met uitzondering van de decembermaand wil ik dat de woonkamer omarmd wordt door groen. Ik wil uit mijn comfortzone stappen en het groen toevoegen waarvan ik hou. Het wordt geen urban jungle, daarvoor ben ik te georganiseerd. In een nieuw huis zou ik wel een grote hoek van de kamer vol willen stouwen met planten. Van die hele grote. Dat zag ik laatst bij een kledingwinkel in Amsterdam. Zij hadden een ongebruikte hoek van de winkel vol staan met giga tropische planten. Een paradijs als je het mij vraagt. Ik hou het nu nog even klein. Hierbij mijn top 10 geliefde planten:

1 | Strelizia Nicolai (zoals bij ons op zolder) Hij houdt van een hoop licht, maar geen direct zonlicht want dan krult hij zijn blad op tegen verbranding. En vooral veel water geven!

2 | Aloe Vera (Zie hiernaast op ons aanrecht) Heeft weinig zorg nodig en groeit alsnog als kool! Hij wilt een zonnige plek en in ruil daarvoor helpt hij jou van je geïrriteerde huid afkomen. Het sap heeft namelijk helende werking.

3 | De Mimosa Pudica omdat hij zo grappig zijn blad dichtklapt bij aanraking en in het donker. Ik heb hem gister gekocht en moet mezelf inhouden om er niet steeds aan te voelen. Zit ik zelf immers ook niet op te wachten.

4 | Cactus Opuntia, maar eigenlijk vind ik elke cactus wel wat hebben.

5 | De bananenplant (Musa heeft mijn voorkeur, die wordt lekker groot) hebben we laatst in huis gehaald. Meteen in een grotere pot gezet en boven op de lichte zolder geplaatst. We hopen dat hij daar snel zal groeien.

6 | Natuurlijk komt de Monstera (Gatenplant) ook in mijn lijstje voor. Ik vind hem ideaal in de woonkamer waar het in het echt toch wat donkerder is dan op de foto’s. Deze zomer heeft hij buiten in de schaduw gestaan. Toen ik hem gister terug naar binnen haalde bleek hij uitgegroeid tot een joekel plus de pot zat vol met pissebedden. Ik heb de bladeren met luchtwortel afgeknipt en in een vaas gestopt. Als de wortels iets groter zijn dan stek ik ze tot een nieuwe plant.

7 | Sophora (little baby) ook vanwege zijn kleine maar fijne blad. Je hebt een vergrootglas nodig maar zo mooi! Te koop bij Green Lifestyle Store

8 | Strelitzia Reginae. Wij hebben een piepklein plantje van deze soort. Was goedkoop in aanschaf maar heeft wel wat jaartjes nodig om uit te groeien tot een volwassen plant.

9 | Ficus Lyrata (of ook wel tabaksbladplant of vioolbladplant)

10 | Een plant die je dit najaar veel tegenkomt is de Stippenplant. Ik zal hem zelf niet zo snel in huis halen maar ik vind hem wel grappig.

09 september 2018 | Credits in naam foto