Project eettafel

We hebben hem al een paar weken in huis, het was alleen zo druk dat ik niet aan een blogpost over onze nieuwe eettafel ben toegekomen. Dus bij dezen! Onze oude eettafel was een biertafel, bedoeld als tijdelijke eettafel tot we een ander gevonden hadden. We hebben hem een paar jaar intensief gebruikt en toen begon hij wel erg veel te piepen en kraken. Het was hoog tijd voor een nieuwe (en stevigere) eettafel. Het liefst wilde ik een heel strakke, wit marmeren eettafel. Tijdens het scrollen op Marktplaats kwam ik echter een oudbollige, grenen tafel tegen. Veel te groot voor onze woonkamer, totaal niet onze stijl, maar ik was er weg van. Hij was zo goed als gratis en werd ook nog eens thuisbezorgd. Dat ging heel snel. ‘s Ochtends geboden en begin van de avond werd hij al gebracht. De mensen zaten namelijk in een verhuizing en de tafel stond bij hen in de weg.

Die mensen blij en ik blij. Alleen had ik geen rekening gehouden met het weer. De tafel moesten we zelf naar binnen dragen maar Bart was pas eind van de avond thuis. Er was noodweer voorspeld met waterhozen en onweersbuien door het hele land. En mijn tafel stond nog buiten op de stoep. Gelukkig had de oude eigenaar een plastic zeil meegenomen en klemmen. Ik had zelf nog 4 grote zakken voor de poten en zo hebben we hem ingepakt. En dat was maar goed ook want het heeft me toch geregend! Niet normaal meer. Tegen de tijd dat Bart thuis was werd het droog en hebben we de tafel snel naar binnen gebracht.

Het was die week zo’n week vol met slecht weer. De eettafel was nog behandeld met een dikke, vette laag was. Verschrikkelijk zonde. Hij zat onder met de knutselsporen en kon hoog nodig een opknapbeurt gebruiken. De volgende dag hebben we tussen de buien door de tafel kaal gebrand met een speciale föhn. De oude laag was er binnen een uur vanaf. Wat een verschil was dit al. Het liefst laat ik hout onbehandeld omdat ik de textuur dan het mooist vind. Alleen was de tafel nog steeds erg oranje. Bart had daar wel een oplossing voor: staalwol in azijn laten weken en na een dag of twee het mengsel op het schone hout smeren. Ik dacht bij mezelf, zal wel. Maar wat kan het kwaad? Dus ik ben het spul erop gaan smeren en inderdaad, na een paar minuten droogde het hout grijzig op. Hoe meer lagen ik erop smeerde, hoe grijzer hij werd. En nu hebben we een joekel van een grijs-grenen eettafel, helemaal mooi en erg blij mee.

13 oktober 2017 | Foto’s M.E