Scharrel-den

Elk jaar schrijf ik een kort stukje over onze inmiddels traditionele “omzaag-sessie” op de Hooge Veluwe. Toen we er jaren terug om half 11 kwamen, stonden er misschien een stuk of tien auto’s geparkeerd bij het gebied waar de scharrel dennen omgezaagd mogen worden. De den was niet populair, mensen wilden het liefst een “echte” kerstboom in huis. Maar smaken veranderen en zo ook interieurtrends. Dat de den tegenwoordig meer dan ooit in trek is, bewijst de mega stoet aan auto’s die vandaag het park de Hooge Veluwe bezocht. Dit jaar wordt het zagen op een andere locatie gehouden en moesten we er via een blubber pad naartoe rijden. Ging allemaal prima, al hou ik niet van door de blubber rijden. Maar hé, dat moest ik ervoor over hebben.

De sfeer bij het bomen zagen zat er goed in. Veel gezinnetjes maar ook bedrijven die er hun kerstboom komen uitzoeken. We hebben deze keer een bescheiden formaat uitgezocht (nog steeds een joekel). Voor het vervoer terug naar huis is het makkelijk als je twee vuilniszakken meeneemt. Knip de onderkant open en schuif hem vanaf de stam omhoog. Zo blijven de takken bij elkaar en wordt de auto minder vies.

We wisten dat er een kans zou zijn dat de boom wellicht in de tuin terecht zou gaan komen. Het sap en de naalden zijn giftig voor huisdieren. Onze oude poes Sushi at 16 jaar zonder problemen dennennaalden, maar dat geldt niet voor elke poes. We hadden vooraf afgesproken dat als de poezen aan de naalden zouden knabbelen, we de boom in de tuin voor het raam zouden zetten. Uiteindelijk ben ik het zelf die ervoor heeft gezorgd dat we de boom niet binnen hebben kunnen neerzetten. Ik ben namelijk allergisch voor sparren. Dennen gingen jarenlang goed maar mijn keel sloeg (eigenlijk in de auto al) volledig dicht. We hebben nog een klein boompje laten staan, dat lijkt goed te gaan. Dus wij genieten vanachter het glas van de grote scharrel-den.

Alle informatie over het zagen van je eigen kerstboom vind je op de website van het park de Hooge Veluwe (als navigatie geef ik altijd “Wetweg Hooge Veluwe” aan Google door).

07 december 2019 | Foto’s M.E