Eindelijk was het dan zover; shoppen in Marrakesh! In 2010 hebben we een grote reis door Marokko gemaakt en zijn we de prachtigste spullen tegengekomen. Alleen kan je met een backpack op je rug lastig tapijten, kussens en andere spullen met je meezeulen. We wilden ons destijds toch beperken tot die ene rugzak.

Terug naar Marrakesh dus om te shoppen, want daar is deze stad uitermate geschikt voor. Fes en Meknez vind ik persoonlijk ook geweldig voor het rondstruinen naar mooie spullen, maar Marrakesh is veel toegankelijker ten opzichte van de luchthaven. De vorige keer zaten we in een commercieel hotel buiten het centrum. Deze keer hebben we voor een Riad middenin de medina gekozen; Riad Dar Akal. Het was er zo geweldig dat ik er in het kort iets over wil vertellen. Ik heb mijn booking.com recensie gecopied 😉 ;

Alles was goed geregeld. Van het begin tot aan het eind. We werden zoals afgesproken opgehaald door de vaste chauffeur van de Riad en Said wachtte ons in de medina op. Onderweg naar de Riad legde hij meteen uit hoe we moesten lopen. Binnenin de Riad kom je in een oase van rust terecht. Alles is er mooi. De kamers, Marokkaanse sfeer, het dakterras, de service. Ik had het al overal gelezen maar het is echt zo; Said doet er alles aan om het naar je zin te maken. Na een drukke dag shoppen in de medina is het heerlijk om in de Riad te zijn. Een absolute aanrader!

Ik denk dat de foto’s genoeg zeggen:

 

Hoe lekker is het om na een goede nachtrust de rustige oase uit te stappen en binnen een minuut in de drukke medina te staan vol met lampen, tapijten, kussens, oosterse kruiden, tassen, schoenen(!) en poefjes? Voor mij is dat dus de hemel. Ik hou van de drukke, chaotische markt van Marrakesh. Ik hou van het lawaai en de geur die me doet denken aan verre landen. Overal zwerfpoesjes die goed worden verzorgd, het lekkere weer, de vriendelijke mensen. Het is er zo anders dan in al die andere landen waar we zijn geweest. Ik denk dat ik in Marokko het beste van allemaal kan shoppen. Ik voel me er als een kind in een speelgoedwinkel.

Meteen nadat we aankwamen in Marrakesh, zijn we naar Chez Les Nomades gegaan, tegenover de koran school. Je herkent het pand meteen aan de enorme karpetten die over de geven zijn gehangen. Op aanraden van onze Riad zijn we naar deze verkoper gegaan omdat de kwaliteit hier zeer goed is. Je ziet meteen het verschil tussen de tapijten in de kleine winkeltjes in de medina en die in deze grote winkel buiten de wirwar van straatjes.

Wij werden geholpen door de grote baas. Een sterke onderhandelaar maar ontzettend aardig. Kopjes muntthee erbij, zitten en toekijken hoe de kleden voor je worden uitgestald. Daarna maak je een selectie tussen de kleden die jou aanspreken. Op z’n Nederlands uitgesproken: Wachaa = Houden en Emshie = Weg ermee. Als je weet wat je zoekt dan is het niet zo lastig om een keuze te maken. Ze hebben er namelijk ontzettend veel. Alle kleuren en patronen die je je bedenken kunt, ze hebben het.

Ik zag mijn kleed er meteen al tussen zitten. Het was iets kleiner dan ik wilde maar de kleur (beetje gelig, heel mooi warm) en het zwarte patroon met de klosjes aan het eind, zijn precies wat ik voor ogen had. Alleen de prijs was bizar hoog. Hou er rekening mee dat je altijd gaat afdingen op drie kwart van de eerste prijs, zodat je ergens in het midden uitkomt. Na een keiharde onderhandeling (ik noem geen details, want iedereen moet zijn eigen spel spelen, en ik speel het best hard, haha) zijn we op een heel goede prijs uitgekomen. Mijn man had het schaamrood op zijn kaken staan, maar ik wil gewoon zo min mogelijk betalen. En aangezien de verkoper ons de volgende dag nog uitgebreid kwam begroeten toen we hem op straat tegenkwamen, denk ik dat ook hij blij was met de deal.

De dag erna hebben we kussens geshopt, tassen en een mooie sprei voor op bed. Alles bij elkaar hadden we een flinke buit ingeslagen. De Riad lag vol met onze spullen. 🙂 Vervolgens hebben we met een drankje op het dakterras, in de zon (30 graden) en het gezang van de moskeeën op de achtergrond, liggen nagenieten. Ik kan nu al niet wachten tot we weer teruggaan!

Het tapijt is netjes voor ons ingepakt in de vorm van een koffer, zodat hij mee terug kon naar Nederland. Hou wel rekening met de douane en invoerrechten als je boven een bepaald bedrag geshopt hebt! Omdat wij wel vaker naar het buitenland gaan om te shoppen, weten we voor wat voor bedragen we kunnen kopen. Dat voorkomt teleurstellingen op Schiphol.

En zo staan de spullen thuis:

Alle foto’s door ons gemaakt