SØSTRENE GRENE

Vorig jaar waren we in Denemarken. We waren er een lang weekend om te shoppen. Dat soort reisjes maken we vaker. We vinden het leuk om naar een bepaald land toe te gaan om spullen voor in huis te halen. Vaak zijn die producten dan niet in Nederland te koop. Voor het Deense merk Søstrene Grene hadden we niet zo ver hoeven gaan. Het merk vindt zijn oorsprong in Aarhus maar opende ook in Nederland (als eerste land buiten Scandinavië) winkels. Toch was het idee om in een Søstrene Grene winkel in Denemarken te winkelen wel extra speciaal. Sowieso de rit ernaartoe. Zee, verlaten stranden en bossen, terwijl we een gezellig muziekje ophadden en thee dronken uit thermosflessen. Een picknick met plaids om tegen de kou op het strand en verdwalen in een dorp omdat de weg was afgezet. Dat alles maakte het bezoek net wat mooier. Het grappige is dat de zussen uit het verhaal van Søstrene Grene (Anna en Clara Grene – symbool voor de waarden van het merk), het alledaagse leven ook net wat mooier wilden maken. Ze zagen schoonheid in de kleinste dingen en wilden dat met ons delen. Theedoeken, glaswerk, pillendoosjes, keukengerei, stoelen, kussens, zoetigheid en klamboes. Er is een constant wisselende collectie. De ontwerpen zijn veelal vrouwelijk, sierlijk zou ik bijna zeggen, maar altijd praktisch. Aan trends wordt zeker ook gedaan, alleen dan wel op hun eigen manier en dat zorgt voor de herkenbare stijl van Søstrene Grene.

Thee, sap, gebakjes en gereedschap. De perfecte basis voor een gezellige workshop bij Søstrene Grene in Utrecht.

Je eigen draai aan dingen geven, of ook wel creatief bezig zijn, was een belangrijk iets voor de zussen uit het verhaal. En dat vindt de huidige generatie Grene nog steeds. In de winkels vind je daarom een ruim assortiment knutselspul om jezelf te verdiepen in je eigen ideeën. Geen inspiratie? Geen probleem. Dit najaar verscheen een DIY boek vol met originele knutselideeën. Niet moeilijk, vooral erg leuk. De DIY boeken zijn gratis verkrijgbaar in de winkels, zolang de voorraad strekt. Ik heb hem afgelopen donderdag voor het eerst doorgebladerd. Ik was namelijk in Utrecht om een DIY workshop te volgen van Søstrene Grene. Met een groep meiden zijn we tijdens een high tea aan de slag gegaan met de DIY instructies. Perfecte combinatie. Kletsen, eten en ondertussen iets moois maken. De een volgde precies het boek, de ander ging met zijn eigen ontwerp aan de slag. Leuk juist om te zien hoe iedereen het materiaal uit de winkel op eigen manier toepaste.

De nieuwe winkel in Utrecht.

Na de workshop zijn we doorgelopen naar de nieuwe winkel van Søstrene Grene die net geopend is in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Ik was er die middag al even langsgelopen. Wat me meteen opviel en later weer, is dat er allerlei types mensen komen om te winkelen. Jong en oud, hip en traditioneel. Er is een zodanig breed aanbod dat het een winkel is voor iedereen. Omdat we net de workshop hadden gehad ben ik eerst voor knutselspul gaan kijken. Ik heb zelfhardende klei gekocht en vormpjes van blaadjes om erin te drukken. In het DIY boek heb ik namelijk een mobiel gezien van herfstblaadjes en paddenstoelen. Deze wil ik met mijn nichtje samen gaan maken voor op haar nieuwe kamer. Wat ook leuk is om met de klei te doen, dat is onderzetters maken. Of servetringen voor speciale gelegenheden. Ze verkopen namelijk ook stempels waarmee je namen in de klei kunt drukken. Al struinend door de winkel worden je hersens continu geprikkeld om zelf iets in elkaar te knutselen, of om je keukenplanken anders in te richten en hoe je op tig verschillende manieren een taart kunt versieren. Ik stond uiteindelijk met een mand vol inspiratie bij de kassa. Morgen heb ik een vrije zondag en dan ga ik alles een plekje geven. Omdat ik niet kan wachten om de klei uit te proberen, ga ik dat morgen ook doen. Dat wordt niet uitslapen maar de wekker zetten. Klinkt nu al als een heerlijke dag!

29 september 2018 | Foto’s M.E, Søstrene Grene