Sukhi vloerkleden

In 2005 was onze eerste reis naar Azië. Ik ben een half jaar zenuwachtig geweest voor al het nieuwe dat komen zou. Toen het zover was kon ik niet meer terug. Rugzak om en gaan. Eenmaal aangekomen op bestemming was het vanaf minuut 1 genieten. We zijn een maand gebleven en gevuld met nieuwe indrukken terug naar huis gegaan. De jaren erop hebben we over de hele wereld gereisd. We hadden de smaak goed te pakken. Nu in 2018 zijn er nog een paar landen waar we naartoe willen. Een ervan is India. Ik ben van kinds af aan gefascineerd door de kleurrijke cultuur, mijn favoriete films komen uit Bollywood en ik werk veel samen met mensen uit dit werelddeel. Op een of andere manier komt India telkens weer op mijn pad.
Onlangs leerde ik Sukhi kennen, een online (fairtrade) business waar je vloerkleden kunt bestellen. Sukhi verkoopt kleden rechtstreeks van de maker aan de klant. Zo kunnen ze de prijzen lager houden voor de klant en zorgen ze ervoor dat de kleedmakers een eerlijke prijs voor hun mooie werk krijgen. De vloerkleden worden op bestelling gemaakt in Nepal, India, Turkije en Marokko. Je raadt het al, het kleed waar mijn oog op viel wordt gemaakt in India. En niet zomaar. Het kleed wordt speciaal voor mij gemaakt en krijgt de naam van de kleedmaakster. Dat vind ik zo bijzonder dat ik er meer van wilde weten. Daarom heb ik contact gezocht met Nasia, een van de oprichters van Sukhi. Zij kon me precies vertellen hoe het hele proces in zijn werk gaat.
Ooit heb je de stap gezet om vloerkleden te produceren. Wat was je motivatie om dit te doen?
Ik ontwikkelde een passie voor textiel tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Nederland, Den Haag  Mijn interesse in handwerk heeft zich tijdens deze periode ontwikkeld. Onze kleden worden gemaakt in Nepal, Turkije, Marokko en India van natuurlijke materialen zoals wol, katoen en binnenkort ook zijde! Ik ben gek op handwerk, in het bijzonder vilten! Vilten is een ingewikkeld proces dat ieder product uniek en persoonlijk maakt, omdat het met de hand is gemaakt. Ik hou van het pure karakter, de zachte textuur en de duurzaamheid van wol. Het Sunil kleed is gemaakt van 100% puur wol, wat ervoor zorgt dat het zeer duurzaam is en ernaast is het met ontzettend veel liefde gemaakt!
 
Waarom koos je ervoor om het vilten kleed (Sunil) in India te produceren? Had dat te maken met bijvoorbeeld grondstoffen voor het kleed? 
Ik vind het erg belangrijk om de kwaliteiten van de makers en maaksters (In India werken zowel mannen als vrouwen voor Sukhi), te waarborgen en hun talenten te profileren. Dit houdt in dat ik heb gekeken naar de technieken die ze al kenden zoals met wol werken en weven. Ook zijn ze erg goed in het ontwerpen van nieuwe garens. Deze combinatie is super inspirerend en heeft het ontwerp van het Sunil kleed tot stand gebracht.

Nasia zelf aan de slag met een kleed.

Dan kom je in een ver land waar je nog niemand kent. De mensen met wie je hebt afgesproken gaan ervoor zorgen dat jouw product op de markt komt. Kan je iets vertellen over hoe jullie de juiste kleedmakers vonden en hoe jullie elkaar bij het productieproces betrekken? Is er bijvoorbeeld persoonlijk contact of worden de kleden in een grote fabriek gemaakt?
We werken nauw samen met onze kledenmaaksters. We gaan er regelmatig langs en door vele reizen die we hebben gemaakt en nog gaan doen leren we de juiste kledenmaaksters kennen die geschikt zijn voor Sukhi. Zie bijvoorbeeld onze laatste video die we hebben gemaakt In India, hier kan je zien wat de sociale impact is achter onze kleden, erg interessant: https://www.sukhi.nl/ons-team-in-india
Zit er tussen al die mooie kleden die jullie aanbieden een persoonlijke favoriet?
Goeie vraag 🙂 Op het moment zijn de plat geweven kleden mijn favoriet want die zijn zo fijn met dit warme zomerse weer en makkelijk schoon te houden + zeer duurzaam. Maar ik heb ook een ander ontwerp in gedachten…helaas kan ik dit nog niet met je delen want we zitten nog midden in het ontwerpproces. Deze nieuwe designs zullen eind van het jaar worden gelanceerd. Daar kijk ik erg naar uit!

01 augustus 2018 | Foto’s M.E + Nasia