Tapijt op maat – Wenem

Drie jaar geleden, voordat de Beni Ouarain hype begon, waren we in Marokko om ons zwart-witte vloerkleed te kopen. Het was een avontuur om zo’n tapijtenhuis binnen te stappen en te zoeken tussen duizenden tapijten naar dat ene exemplaar dat wij in gedachten hadden. Omdat het nog niet zo lang geleden is weet ik nog precies waar hij lag, hoe het geluid was en hoe het er rook. De eerste keer dat ik op ons tapijt stapte was een feestje. Een droom die uitkwam. Dat we vervolgens drie kwartier hebben onderhandeld over de prijs en dat ik ben weggelopen tot we tot een akkoord kwamen, dat is nu alleen maar leuk om aan terug te denken.

Wij vinden het leuk om onze meubels in het buitenland te kopen. Onderhandelen is een spel dat we graag spelen. Je moet soms de gok wagen dat hetgeen je koopt wel de prijs waard is. Veel mensen haken bij de gedachte alleen al af. En dat is ergens ook wel terecht. As je zo ver van huis iets koopt dan wil je wel dat het kwaliteit is. Je wil niet thuiskomen en teleurgesteld zijn in wat je op de grond ziet liggen. Kwalitatief hoogwaardige vloerkleden horen een leven lang mee te gaan. Je betaalt voor die kwaliteit dus moet het goed zijn.

Je begrijpt waar ik naartoe wil. Voor al die mensen die op zoek zijn naar hun droom-tapijt is er Wenem die jou deze droom helpt realiseren. Het bijzondere van Wenem is namelijk dat elke afbeelding omgezet kan worden in een vloerkleed. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een betonnen muur of een Delftsblauw-bordje. Maar ook een tekening van een kind of een foto van bloemen kan worden omgezet in een tapijt. Dit gebeurt allemaal in India, op steenworp afstand van het bekende Varanashi. De proefdruk wordt vanuit India naar Nederland gestuurd inclusief kleurstalen zodat je een duidelijk beeld hebt hoe jouw tapijt eruit komt te zien. Er kan zelfs diepte in het tapijt worden aangebracht door middel van scheren. Er is ontzettend veel mogelijk.

Dit weekend opent Wenem┬áde popup-deuren aan de Prinsengracht 715 in Amsterdam en ik kon alvast een kijkje nemen bij het oer-Hollandse familiebedrijf. Tijdens een warm ontvangst ben ik rondgeleid in de soorten tapijten die ze leveren. Traditionele Indiase tapijten zijn een prachtplaatje maar de moderne tapijten vind ik minstens net zo mooi. Het is vooral de kwaliteit die me aanspreekt. Ze worden nog met de hand gemaakt van wol en zijde. Afhankelijk waar je voor kiest. Wenem begeleidt het gehele productieprocess in India zodat alle zorg en stress jou uit handen wordt genomen. 7 en 8 oktober 2017 staan de mensen van Wenem voor je klaar om je alles over hun tapijten te vertellen. Ook zijn er workshops waarin je jouw eigen tapijt kunt ontwerpen. Je weet dus waar je moet zijn als je op zoek bent naar iemand die jouw tapijt op maat kan maken > Prinsengracht 715, Amsterdam – 7 en 8 oktober 2017

06 oktober 2017 | Foto’s M.E