Top 8 Riads Marrakech

Marokko is hot. Toen we er 12 jaar geleden voor het eerst kwamen, waren er al een hoop toeristen. Dat aantal groeit aanzienlijk door de prachtige riads die we allemaal voorbij zien komen op social media en in blogs. Zo ook in de mijne want ik blog regelmatig over deze prachtige hotels, vaak middenin de medina van Marrakech gelegen. Ik val voor de zachtroze aardetinten, het spierwitte tegen de hemelblauwe lucht. Tropische bomen zo groot dat ze boven het dak uitsteken. Ontbijten op hetzelfde dak, waar je de bomen in de de open buitenlucht ziet genieten, net zoals jijzelf. Handgemaakte lantarens, rustieke slaapkamers en loungebedden. Een riad straalt van zichzelf al een hoop warmte uit dus de aankleding hoeft niet bijzonder te zijn. Toch, met het nodige Marokkaanse handwerk, worden deze riads nog mooier. Kleine paradijsjes op aarde. Hierbij mijn top 8 van riads waar je de zomer of winter prima in kunt doorbrengen, in willekeurige volgorde:

1: El Fenn is een klasse riad aan de rand van de medina met zwembad. Wie hier komt, komt niet alleen om te shoppen in de souk maar zeker ook om de nodige tijd in de riad zelf door te brengen. Vrijwel alles hier is mooi, van de meubels tot het verrassende kleurgebruik. Het leuke aan El Fenn, is dat het geen standaard riad is. In tegenstelling tot een hoop andere riads maakt El Fenn niet alleen gebruik van natuurlijke materialen en aardetinten maar gooien ze er het nodige design tegenaan en maken ze gebruik van de bonte kleurcombinaties die je op straat ook tegenkomt. Het is een plaatje en de service is geweldig. Het kost een beetje, maar dan heb je ook wat.

2: Riad Dar Akal is een kleinschalige riad, verstopt in een labyrint van roze kalksteen. Meer traditioneel ingericht en niet zo strak wat het romantisch maakt. We zijn hier 3 nachten gebleven en het was geweldig. Het ruimdenkende personeel is bijzonder vriendelijk en hulpvaardig. Ze doen er alles aan om het jou als gast naar je zin te maken. Ontbijten doe je op het dak terwijl je uitkijkt over Marrakech. Diner kan je vooraf reserveren. Wij waren hier in de winter en hebben bij de open haard gegeten terwijl Portugese muziek door de binnenplaats van de riad rolde. Een klein paradijsje.

3: Slow down op het dakterras van Dar Attajmil, een dromerige riad vlakbij het Djemaa el Fna plein. Gasten zeggen dat het aanvoelde als een sprookje, wat ik meteen geloof. Deze kleinere riad staat hoog op ons lijstje.

4: Riad 117, even iets anders dan de kleurrijke riads die we overal voorbij zien komen. Fris en moderner maar oh zo fijn.

5: Dar Mo’Da, ik hoef hier niets over te vertellen. De foto’s spreken voor zich. Je kijkt hier naar ons toekomstige huis (haha, was het maar waar). Wat een plaatje! Serieus, als ze me een baan aanbieden in Marrakech en ik zou hier mogen wonen, dan stap ik vanavond nog op het vliegtuig.

6: La Sultana Marrakech, luxe en weldaad. Een riad voor de goed gevulde portemonnee. Dat het de prijs waard is blijkt wel uit de beoordelingen van hun gasten. Ook de foto’s zien er veelbelovend uit. Hier zou ik best een dagje willen doorbrengen.

7: Riad Louhou, een lieflijk, schattig, poeder-romantisch super relaxte riad. Vooral de kaftan boven het bed vind ik leuk bedacht, dat idee ga ik overnemen met mijn kimono’s uit Azië.

8: Dar Rhizlane, Palais Table d’hôtes & SPA, ook hier moet je misschien eventjes voor sparen. Maar kijk nou hier relaxed dit eruit ziet. Ik stel me vogels voor die gezellig tjirpen en een zinderend hete zon. Kou limoendrankje erbij, granaatappel als tussendoortje, duik in het zwembad en jezelf languit uit laten drijven… Ja, dat is vakantie.

Dan nog een tip, wellicht onnodig. In Marrakech, met name in de medina, vind je kinderen, pubers en volwassen mannen die je de weg willen wijzen naar de souks. Je begrijpt zelf ook wel dat je juist de verkeerde kant op wordt gebracht waar je vervolgens moet betalen voor “de dienst”. Ga dus nooit met iemand mee. Vertrouw op de plattegrond die het hotel je heeft gegeven, zoek herkenningspunten in de smalle straatjes die je onthoud voor je terugweg. Zoals graffiti, een plantenbak, een toog of kenmerkende barst in de muur. Stel nou dat je toch verdwaalt, blijf altijd rustig want oplichters ruiken paniek, loop die kant op waar je meer toeristen ziet. Volg het geluid naar het Djemaa el Fna plein, pak een terrasje en zoek vanuit daar je weg weer terug. Marrakech is een heerlijke stad die je moet leren kennen. Wees zelfverzekerd, onderhandel over elke aankoop en geniet.

21 november 2019