Een van de grappige dingen aan trends, vind ik hoe deze zich op verschillende manieren door het interieur verweven. Maar vooral hoe ze ontstaan. Er zijn natuurlijk een hoop elementen die meespelen, zoals tv en de woonbladen, maar ik geloof dat Instagram op het moment de grootste trendverspreider is. De “normale” mens zet zijn ideeën op dit geweldige medium en die worden binnen no time door anderen opgepikt. Voor je het weet is jouw idee overgenomen door duizenden andere Instagrammers, woonbladen en winkels.

De extreme zwart-wit trend hebben we net achter de rug en ik heb er fanatiek aan meegedaan omdat ik dol ben op die sobere combinatie. Voor mijn gevoel was Instagram verdeeld in zwart-witte mensen en bontgekleurde mensen. Nu zijn die twee heel geleidelijk in elkaar aan het overvloeien. Niet per se door de woonbladen, want ik zie het al een tijdje gebeuren. Er zijn een aantal toonaangevende accounts op Instagram waar unieke ideeën 1 op 1 van gekopieerd worden. Aan de ene kant is dat jammer, juist omdat het unieke er zo vanaf gaat. Aan de andere kant is het een groot compliment dat mensen hun ideeën leuk vinden.

Om een voorbeeld te noemen. Milou Nieuwenhuis begon in 2013 met een terra cirkel boven de bank. Vorig jaar was ze te zien in een binnenkijkreportage van EH&T. Niet alleen de cirkel werd in 2014 door anderen overgenomen, ook de lambrisering die ze een paar maanden terug in haar woonkamer aanbracht, is mede door haar de trend van 2015 geworden. Afgelopen zondag zag ik haar idee ook terugkomen bij vtwonen op tv. Een cirkel boven de bank, nagenoeg gelijk qua kleur. Milou zorgt voor heel wat trends op Instagram. Erg leuk om te volgen: http://vanhetkastjenaardemuur.blogspot.nl/

En neem bijvoorbeeld de vlinderstoel, een aantal weken terug door een andere meid op Instagram gezet. Een paar dagen later zag je ze bij steeds meer accounts verschijnen. Weer helemaal terug van weggeweest. Dat attendeerde mij op de stoel die mijn schoonmoeder nog op zolder had liggen. Mijn man kocht hem 20 jaar geleden voor 2,50 gulden op een rommelmarkt, maar had eerder geen ruimte om hem neer te zetten dus werd hij een beetje vergeten. Schoonmams vroeg me of we de stoel nog wilden hebben of dat ze hem weg kon doen. Als ik nou niet dat plaatje op Instagram had gezien, had ik het aanbod afgestaan omdat we nog steeds geen ruimte hebben. Maar nu moest ik hem meteen hebben!

Van de vlinderstoel gaan we naar de vlinders onder een glazen stolp, of verwerkt op oude biologieposters, waar ook plantensoorten op staan. Planten zijn helemaal hot. De cactus bijvoorbeeld is een begrip geworden, ik zie ze continu op Instagram voorbijkomen – terecht, want ze zijn leuk, heb ze zelf ook.

De planten kan je neerzetten, maar ook ophangen in een speciaal net > geïntroduceerd door vtwonen en verspreid door hun lezers via Instragram. Hoge plantenstandaards zijn massaal uit de grond gestampt. Dat had nooit een succes geworden zonder de planten-plaatjes van de Instagrammers, daar ben ik van overtuigd!

Een ander leuk voorbeeld is het gebruik van underlayment in het interieur. Dit idee werd door vtwonen geïntroduceerd en door een aantal Instragrammers toegepast > veel mensen op Instagram hadden nog nooit van het idee gehoord. Wij hebben het in de keuken toegepast en maakten een kastje en bed voor op de slaapkamer. Deze laatste twee ideeën zijn door een hoop mensen op Instagram gekopieerd. Hoe meer mensen het zagen, des te meer foto’s ervan verschenen.

En trolleys, die waren de afgelopen maanden ook zeer in trek. Ik zag zelf de trend ontstaan met de trolley die wij hebben. Ik plaatste een foto waar zo ontzettend veel reacties op kwamen – waar is ‘ie gekocht??? – dat Loods5 de dagen erna is platgebeld of ze de trolleys nog hadden. Ze hebben zelfs de leverancier gebeld om spoedig meer te leveren. Was dat gebeurd zonder Instagram? No way! Instagram rules en ik vind het geweldig! ; )

2017-10-13T21:10:34+00:00

About the Author:

Marloes
Dagelijks geprikkeld worden door alles wat met wonen te maken heeft. Ik vind het heerlijk. We hebben een standaard rijtjeswoning en met een beetje creativiteit probeer ik mijn grote wensen in ons ietwat kleine huis te verwerken.