Van plastic soep naar hoela hoep

Mijn nichtje van 5 heeft vandaag haar verlanglijstje voor de feestdagen doorgegeven. De speelgoedkassa en de raamstiften stonden bovenaan het lijstje, aangevuld met allerlei kleine cadeautjes die je bij een meisje van 5 jaar zou verwachten. Onderaan het lijstje zag ik een afvalgrijper staan. Dan val je even stil. Is dit een grapje? Of soms bedoeld voor als ze straf heeft? Nou is mijn zus niet van het straffen. Mijn zus en mijn nichtje hebben een goede band met elkaar. Tuurlijk zijn er onenigheden maar die lossen ze altijd met respect voor elkaar op. Waarom dan die afvalgrijper? Toch maar even appen hoe dat zit. Blijkt dat mijn nichtje hem heel bewust op haar verlanglijstje heeft gezet. Ze wil het bos en het strand gaan schoonmaken (5 jaar he) want dat is goed voor het milieu. Staande ovatie. Woehoe! Er is nog hoop voor onze aardbol. Ik als tante ben dan zo ontzettend trots. Omdat ikzelf in de papier- en plasticrecycling werk is het fijn om te horen dat de nieuwe generatie nu al bewust bezig is met inzamelen en recyclen. Precies waar ik dagelijks mee te maken heb. Op mijn werk zamelen we gebruikte materialen in en deze worden als grondstof voor een nieuw product gebruikt. Denk aan tuinstoelen die kratten worden of emmers die in een hoela hoep verwerkt worden. Het zijn slechts voorbeelden van wat er mogelijk is.

Het recyclen van plastic gaat veel verder dan dat. Steeds meer designers verwerken gebruikt plastic in hun ontwerpen. Er komen de gaafste creaties uit voort. Zo mooi! Als ik dan lees over de plastic soep, waar momenteel veel aandacht aan wordt geschonken, dan kan ik zo boos worden over al het plastic dat zonder nadenken wordt gedumpt. Stom en zonde. Ik kan tig meubelstukken bedenken die leuk en functioneel kunnen zijn, gemaakt van oud plastic. En die hoeven er echt niet tweedehands uit te zien. Neem nou de meubels van Dirk vander Kooij. Die zie je toch liever in je woonkamer staan dan dat ze in zee drijven? Ga eens na hoeveel oud plastic er in deze tafel is gegaan. Ik heb besloten om me hier verder in te gaan verdiepen. Ik ga uitzoeken hoe ik ons huishoudelijk plastic afval in een meubelstuk kan verwerken. Het is slechts een kleine bijdrage, maar als het jou of een ander inspireert dan kan het groots effect hebben op ons milieu.

14 november 2018 | Foto’s Dirk vander Kooij, Greenpeace