Velours

In Scandinavië zagen we al veel velours in de winkels. Voornamelijk in kussens en ronde poefjes. Bij Utzon hadden ze de lampenkappen met velours laten bekleden en we zagen volop jassen van dit materiaal. Een nieuwe hype zou je zo kunnen zeggen. Waar we in Nederland de Scandinavische woonstijl nog steeds met wit en strak geometrisch design associëren, is het in werkelijkheid wat achterhaald. In Scandinavië is al enige tijd een kleurenexplosie gaande van poederroze met oranje en dieprood. Ook zagen we stoffen in appeltjesgroen met veel bloemen erop. Het velours is al op de achtergrond gedrongen om plaats te maken voor die nieuwe bloementrend.

Maar niet in Nederland. Hier is het velours in opkomst. De woonwinkels barsten er ineens van. Tijdens mijn gebruikelijke rondje door Loods5 zag ik echt overal bankstellen en stoelen van velours. En wat een kleuren! Donkergroen met oud roze en lichtblauw met okergeel. Door de warme stof krijgt zo’n meubelstuk een luxe uitstraling. Ik ben als een blok gevallen voor de bruin-grijze banken. Zit er serieus aan te denken om deze aan te schaffen. Hij komt op onze wishlist voor het nieuwe huis! Ook hebben we een hele grote, ronde poef gezien. Het lijkt me waanzinnig om dat als salontafel te gebruiken.

Het gaat tegen mijn natuur in om kleur in huis te gebruiken. Door ons bezoek aan menig Scandinavische showroom ben ik anders naar kleur gaan kijken. De combinatie van roze met oranje vind ik zo’n gaaf. Omdat ik nooit weet hoe lang mijn liefde voor kleur duurt, durfde ik geen duur item te kopen. Dus ben ik naar de stoffenwinkel gegaan en heb drie lappen velours gekocht. Daar heb ik 3 kussens van kunnen maken. Voor 19 euro heb ik een stukje van de velours-hype in huis gehaald en dat voelt goed. Maar die bloementrend waarover ik vertelde zie ik ook wel zitten. Voor een klant mag ik een woonkussen maken in felle kleuren, wie weet maak ik een dergelijk iets ook voor onszelf. Wordt vervolgd!

 

19 augustus 2017 | Foto’s me