We are Knitters

Onze truien werden vroeger steevast gebreid door mijn moeder. Ze was (is) er goed in en had er alle plezier in. Wij als kinderen ook want als we een nieuwe trui wilden hebben dan kwam mama’s hobby-drang naar boven en konden we naar de wolwinkel om kleuren uit te kiezen. Ik weet nog goed welke kleuren ik koos voor de trui die ik zelf mocht samenstellen. Banen van geel, roze en rood. Een combinatie die je destijds nergens zag en voor die tijd behoorlijk vloekte. Het werd dus een iets subtieler kleurenpatroon maar ik was nog steeds blij. Mijn tante was meer van het haken. Ze maakte olifantenknuffels voor ons. Ik heb de mijne nog steeds, de slurf is slechts nog een sprietje omdat ik er als kind graag op knabbelde. In mijn hippie-periode haakte mijn moeder wijde mouwen truien voor me en deed ikzelf ook een poging om te beginnen met haken. Ik was goed in schilderen, tekenen, dingen maken en ik zong zelfs, maar werken met wol, vergeet het maar. Op arm breien na kan je beter geen naalden in mijn handen duwen.

Het was dus even slikken toen ik een wolpakket kreeg van We are Knitters. Oftewel; WAK. Nu moest ik overdoen waar ik jarenlang tegenop heb gekeken. Bart moest keihard lachen toen hij me met het pakket in mijn armen zag. Hij en ik waren al samen toen ik een poging deed een strakke trui voor mezelf te maken waar ik vervolgens half door gewurgd werd. Gelukkig verkopen ze bij We are Knitters niet alleen brei pakketten voor truien. In mijn pakket zaten wol en dikke breinaalden maatje 15 om een plaid mee te breien. In elk pakket zit een handleiding met de steken die je moet opzetten en in welke volgorde je vervolgens verder moet. Ik vond het als leek lastig om vanuit de handleiding te werken, maar zoals er zelf al door WAK in is gezet, staan er tal van instructiefilmpjes op hun website. Toen ik die zag kwam ik meteen een stuk verder. Toch heb ik ervoor gekozen om een basis steek te gebruiken in plaats van een gerstenkorrel. Achteraf had ik makkelijk de gerstenkorrel kunnen proberen want toen ik eenmaal bezig was, bleek het lang zo moeilijk niet te zijn. Binnen een dag of twee had ik mijn deken van 90 bij 150 cm af. Zo trots als een pauw en heerlijk warm!

Het breimerk We are Knitters is het populairste van dit moment en werd in 2011 opgericht door de Spaanse Pepita Marin & Alberto Bravo. De pakketten die ze verkopen zijn gericht op de hippe, eigentijdse mens. Je hoeft dus niet oud te zijn om van breien te houden. Ik heb losse wol besteld in verschillende tinten grijs en daarvan ga ik een plaid voor op bed maken. Jawel, ik heb de smaak te pakken. Breien blijkt niet alleen heel leuk te zijn, het maakt meteen je hoofd leeg. Een soort van therapie dus maar dan lekker goedkoop. Wil je ook iets gaan breien? Op de site van We are Knitters vind je alle info. Succes!

01 januari 2019 | Foto’s M.E