Wishlist 2021

Eens in de zoveel tijd maak ik een nieuwe wishlist met interieuritems die ik graag zou willen hebben. Vaak koop ik uiteindelijk niets van mijn eigen wishlist omdat ik het totaal niet nodig heb. Meestal vergeet ik na een maandje alweer wat ik zo graag wilde hebben. Van mijn vorige lijst heb ik dan weer wel de lamp van Rock The Kasbah gekocht, maar dan zonder sprietkap want die eten de poezen op. En inmiddels heb ik andere wensen met nieuwe items waar ik smoorverliefd op ben. Zoals de lounge stoelen van Detjer, die staan al dik een jaar op mijn lijst maar telkens dat ik ze wil aanschaffen zijn ze uitverkocht. De stoelen in Chandigarh stijl zijn van origine van Pierre Jeanneret. Hij ontwierp ze voor India waar mensen stoelen nodig hadden. Tallozen zijn er gemaakt, als je googled op oude foto’s dan vind je ze overal. In scholen, overheidsgebouwen, op straat en ook op de vuilnisbelt. Ze werden onlangs opgekocht en opgeknapt en voor grof geld verkocht. Ook kwamen er betaalbare replica’s op de markt zoals bijvoorbeeld die van Detjer.

In Scandinavië kwamen we schalen van marmer tegen en nu zag ik ze ook in Nederland voorbij komen bij De Weldaad. Sowieso houd ik van marmer maar de manier waarop dit is gemaakt… wauw! Ik heb er eigenlijk geen ruimte voor, dus ik hou hem nog even in gedachten. Denk wel dat ik binnenkort even ga kijken. De Weldaad is sowieso een leuke winkel om te bezoeken.

Deze kandelaars van Serax vind ik zo schattig. Doordat ze zo klein zijn is er altijd wel een plekje voor te vinden. Ze zijn van beton gemaakt, stapelbaar en met of zonder kaars super mooi. Casa Gitane en Stockhome verkopen ze.

De loungestoelen voor buiten van Laui staan hoog op de wensenlijst. Heb er zelfs aan zitten denken om ze voor binnen aan te schaffen. Ze lijken me super comfortabel zitten. Het wordt dan alleen wel kiezen tussen de Detjer stoelen en deze van Laui.

Al een paar jaar kijk ik ernaar, denk dat het bij kijken blijft. Maar hoe mooi zijn deze met de hand gemaakte lampen van WO & WÉ in Frankrijk. Ik vind ze geweldig, vooral ook omdat je hem zelf kunt samenstellen. Je hebt de keuze uit diverse kappen en materialen.

Kunstboom Vioolbladplant. Waarom kunst? De poezenbeesten eten zowat alle planten op en aangezien deze zwaar giftig is, wordt het een nepperd. Er zijn zoveel kunstplanten in deze soort en werkelijk ook talloze oerlelijke nepperds. Serieus. Blad dat eraf valt of lijmresten die als een kerstboomslinger van blad naar blad gaan. We hebben het allemaal thuisbezorgd gekregen en ze zijn net zo hard weer teruggegaan. Ik ben op zoek naar kwaliteit voor een leuke prijs. Deze knapperd hieronder is van Silk-ka.

Het maken van een wishlist is niet alleen leuk om te doen, het helpt je ook om de juiste keuze te maken voordat je een item aanschaft. We leven in een consumptiemaatschappij waar het normaal is om elk jaar je bank of eethoek te vervangen. Er komt zoveel leuks te koop, we willen allemaal met de interieurtrends mee dat we onze huizen blijven vullen met onnodig veel spullen. Om de zoveel tijd houden we een grote schoonmaak, ruimte maken voor nieuws, en verkopen we een hoop van deze spullen. Goed bezig toch? Zo voelt het, maar ondertussen leggen we een groeiende druk op het milieu. Voor elk houten meubelstuk dat je in huis haalt wordt een bos gekapt. Ver van m’n bed show, lijkt het, toch komt het allemaal erg dichtbij nu het klimaat aan het veranderen is en we er ook in ons welvarende Nederland mee te maken krijgen. Ik hou zelf ook van vernieuwing, ben er gek op, toch ga ik er de laatste jaren anders mee om. Ik denk beter na voor ik iets koop, ook kijk ik waarvan iets gemaakt is en of het te recyclen is. Oude meubelen probeer ik eerst te hergebruiken voordat ik ze wegdoe en er komt minder zooi het huis in. Het houdt mijn huis opgeruimd en de portemonnee loopt minder snel leeg. Je hoeft echt niet als een milieuactivist te gaan shoppen, maar het loont wel om jezelf eerst eens de vraag te stellen: Heb ik het nodig? Op al mijn eerdergenoemde wishlist items is het antwoord zonder twijfel: Nee.

27 april 2021 | Foto’s van de brands