WOO (Worlds Of Opportunities)

Duurzaam produceren. Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat producten op een zo eerlijk en duurzaam mogelijke wijze geproduceerd worden. Heel fijn natuurlijk want uiteindelijk hebben we allemaal baat wanneer de natuur minder hinder ondervindt aan productieprocessen. Denk aan plastic verpakkingen die vervangen worden voor materialen die steeds vaker van biologisch afbreekbare stoffen worden gemaakt. Want het afbreekproces is wellicht nog belangrijker dan het produceren. Goed bezig dus, wat de natuur betreft. Maar hoe zit het met de mensen in de werkplaats? Ik durf te zweren dat veel van die duurzame producten op een belabberde werkplek worden gemaakt en dan voelt het eigenlijk nog steeds niet fijn om zo’n product aan te schaffen alleen omdat er een “groen” label aan hangt.

Als ik een accessoire zie dat ik mooi vind dan koop ik het zonder te kijken waar het vandaan komt of wie het gemaakt heeft. Ik zou liegen als ik zeg dat ik bij elke aankoop bewust nadenk. Maar als een merk actief reclame maakt voor hun goede werkomgeving en productie, dan raak ik nieuwsgierig en wil ik er alles van weten.

Vorige week haalde ik een kaars en roomspray van WOO in huis. Super leuk vormgegeven in een zwart-witte verpakking die meteen bij uitpakken een heerlijke geur door de kamer verspreide. In elke verpakking zat een informatieboekje met daarin vermeld waar het product vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Leuk, dacht ik meteen, daar wil ik wel iets over schrijven.

WOO cares. Bij WOO hechten ze namelijk hoge waarde aan een goede werkomgeving. Geen kinderarbeid, absoluut geen dwangarbeid. Wel gelijke behandeling m.b.t. achtergrond, religie, geslacht, handicap enzovoort en het krijgen van een kans op de arbeidsmarkt. Daarnaast vinden ze het niet relevant om de productiekosten laag te houden. Het gaat erom dat er een goede samenwerking tussen mensen ontstaat en dat er een mooi product op de markt wordt gezet die bijdraagt aan het welzijn van mensen (inkomen) en beter is voor de natuur (hergebruik, grondstoffen).

"Het welzijn van onze planeet en haar mensen vormt de kern van alles wat we doen."

Behalve dus dat WOO een mooie doelstelling heeft, zijn de producten die ze verkopen, variërend van sieraden tot kaarsen, ook erg fijn om in huis te halen. Ze worden zo veel mogelijk gemaakt van natuurlijke en gebruikte materialen. Denk bij de Lucky candle aan bijenwas uit Vietnam voor een lange brandtijd en oude flessen gevonden bij het vuilnis die dienen als basis voor een geheel nieuwe kaars. Daar heb ik oprecht bewondering voor want ik had niet eens door dat de kaars die ik heb staan gemaakt is van een oude fles. Ik zag later pas de foto’s hoe ze gemaakt zijn. Gaaf toch? Wat mij betreft mogen er veel meer van dit soort producten komen. Goed bezig! En als je dit al leuk vindt dan wordt het nog beter. Als de kaars is opgebrand dan ligt er aan het eind van de lont een geluksmuntje op je te wachten. Nog niet uitgekeken op het design van de kaars? Je kan een nieuwe vulling bij WOO bestellen en die plaats je heel eenvoudig in de lege fles. Zoals WOO het zelf zo mooi zegt: We willen licht, liefde en een beetje geluk delen.

12 juli 2019 | Foto’s M.E en WOO