WOUT, EEN BOOM VAN EEN KAMERPLANT

Deze Wout flitst niet, daar begonnen de jongens van team Wout hun praatje mee. Waarschijnlijk heb je de groene boom al op reclames langs de snelweg gezien. Deze boom voor binnen wordt door een jong, fris team onze Hollandse woonkamers in geholpen. Voordat je hem bij jou in huis kan bewonderen, gaat er eerst nog een heel proces aan vooraf. De 20 jaar oude bomen komen uit China, waar ze worden afgezaagd en uit de grond worden gehaald, vervolgens worden ze naar Nederland verscheept. Hier aangekomen moeten ze eerst nog een tijdje in quarantaine. Tegelijkertijd beginnen de eerste takken uit de kruin te groeien. Mocht de boom wat hulp nodig hebben met de groei dan gaat er hup een zak overheen zodat het broeierig warm wordt. En voilà, takjes verschijnen. Vervolgens is het afwachten hoe de boom gaat groeien, niemand weet van te voren of er een grote bos met takken aan komt of misschien wel 1 sprietje. De controle is streng, je bent dus verzekerd dat de boom die jij bestelt een mooi en vol exemplaar is. Al moet ik zeggen dat ik juist de bomen met 1 of 2 takken erg mooi vond. Gewoon omdat ze uniek zijn. Dat maakt ze waardevol en met de juiste verzorging gaat hij levenslang mee. Het kost dus een beetje, maar je hebt er dan ook veel aan.

Nog even terug naar dat rooien van de bomen in China. Natuurlijk zijn ze bij Wout voor het behoud van natuur, maar we kunnen niet overal een mooi praatje van maken. Behalve dan dat er voor elke boom die uit de grond verdwijnt, 24 nieuwe bomen in hetzelfde gebied terugkomen. Dus op 50 gerooide bomen zijn dat 1200 nieuwe bomen. En dat geeft dan toch een goed gevoel.

Na de uitleg wie Wout nou eigenlijk is, zijn we op de fiets gestapt naar de kassen waar ze in alle rust groeien. Hoe leuk is het om ’s ochtends op je fiets te stappen en naar je werkplek in de kas te fietsen? Op de fiets door de kas dus. Een geweldige ervaring. Onderweg kwamen we de andere plantjes tegen die door moederbedrijf Bunnik worden opgekweekt voor onder andere Ikea. Het bedrijf is in volle bloei, letterlijk en figuurlijk. Sinds kort hebben ze ook een eigen pot op de markt gebracht waar jouw Wout of andere plant in kan pronken. De grijze is mijn favoriet. Een mooi lichtgewicht met geleefde look. Helemaal van nu en toch tijdloos voor later.

Wil je meer weten over deze groene eyecatcher voor binnen? Op de website van Wout vind je alle info!

17 januari 2019 | Foto’s M.E