Zaagcactus stekken

Bijna twee jaar voor corona kocht ik een zaagcactus in de volle overtuiging dat onze kitten Josje van destijds een paar weken oud hem met rust zou laten. Hoe kon ik dat denken? Ik had beter moeten weten voordat ik de plant kocht. Een prachtige, volle plant die het verdiende om een blikvanger te zijn. Dus nam ik hem mee naar mijn werk waar hij in alle glorie op mijn bureau staat te pronken. Hij groeit als kool, doet het super goed, en elke dag beeld ik me in hoe mooi hij bij ons thuis zou kunnen staan. Even snel naar huis meenemen om te kijken of de poezenbeesten eraf blijven, dat doe ik liever niet. De plant is een flinke jongen geworden, zwaar ook, dus ga ik het op een andere manier doen.

Vandaag heb ik stekjes van de zaagcactus gemaakt. Niets nieuws aan natuurlijk, maar wel nog steeds leuk om te doen. Het stekken van planten is vaak heel eenvoudig en bij de zaagcactus helemaal. In een paar stappen heb je zo een tafel vol potten met nageslacht. Hoe je te werk gaat laat ik hieronder zien:

Een volgroeide zaagcactus heeft dikke, lange bladeren en korte, dunne uitlopers. Gebruik het liefst de dikke, lange bladeren.

De opties

Optie 1: Knip 1 blad af tot aan de aarde. Knip dit blad op het smalle stuk in stukken van ongeveer 8-10 cm. Markeer met een stift de onderkant. Laat ze 2-3 dagen drogen en zet ze dan rechtop in een potje met aarde (droge grond, niet natmaken, gemarkeerde onderkant in de aarde). Je mag de stek best diep in de aarde steken. Zorg ervoor dat je matig water geeft maar de aarde mag niet te droog zijn. Ik gaf hem elke 2 dagen een klein scheutje. Het duurt een aantal maanden tot de stek gaat groeien, geduld is dus een schone zaak. Maar als hij eenmaal gaat groeien, dan gaat het heel snel. (Je kan natuurlijk ook 10 cm van het uiteinde van een blad knippen zodat je maar 1 stek hebt, scheelt ruimte in huis)

Optie 2: Bij een volwassen zaagcactus zijn er bladeren die al wortels aan het eind hebben. Je kan een pot met aarde naast je plant zetten en het uiteinde van het blad bovenop de aarde in het losse potje leggen. Met een steentje kan je het blad tegen de aarde aanhouden tot het blad aanslaat.

Optie 3: Knip het uiteinde van een blad met wortels af. Druk deze licht in de aarde en geef matig water.

Ik heb alle drie de opties geprobeerd, bij mij werkte optie 1 het beste. Het enige wat ik nu nog hoef te doen is verzorgen en toekijken hoe de kleine stekjes uitgroeien tot grote jongens.

Weetjes

  • In de volksmond: Zaagcactus, Zigzagcactus
  • Latijnse naam: Epiphyllum Anguliger
  • Bladeren kunnen wel een meter lang worden
  • Hij is giftig, ook voor huisdieren. Hang hem het liefst op.
  • Houdt van een lichte plek maar geen direct zonlicht
  • Watergeven elke 2 weken in de zomer, in de winter zo nu en dan

Over een half jaar zal ik deze blog aanvullen met een update over de groei van de stekjes.

25 april 2021