ZOUTDEEG

Vandaag ben ik ruim 30 jaar terug in de tijd gegaan. Ik zal nooit vergeten dat ik op de basisschool een bonk brooddeeg kreeg om een kerstcadeau voor mijn ouders te knutselen. Dat was in het knutsellokaal naast groep zeven. Tijdens de overblijf kregen we daar altijd lunch. Ik kan me nog herinneren dat we tijdens het knutselen een plasticbekertje met oranje ranja kregen. Mierzoet in tegenstelling tot het zoute brooddeeg. Daar begreep ik destijds niets van. Waarom zou ik iets knutselen van brooddeeg om het later op te eten? Ik ben altijd fanatiek geweest als het om handenarbeid of tekenen ging. Al op heel jonge leeftijd was ik bezig met kunst maken dus alles wat ik met mijn handen kon creĆ«ren dat nam ik uiterst serieus. Dus ook het brooddeeg. Omdat het bijna kerstmis was besloot ik om een kerstengel te maken. Ik weet nog precies hoe ik de vleugels maakte en dat ik deeg in zo’n spaghetti pers deed zodat er allemaal kleine draadjes uitkwamen. Dat werden de haren. Ik denk dat ik zes was. Hulpmoeders had ik niet nodig. Tss, natuurlijk niet. Ik was een jonge kunstenares dus ik hielp juist de moeders met knutselen. Dat was mijn beste vak op school, ook later op de middelbare was dat een van de weinige dingen waar ik het beste in was. Apetrots was ik met mijn kunstwerk van brood. Alleen jammer dat we hem zouden opeten. Pas een week later begreep ik dat het een ander soort deeg was en dat het niet bedoeld was om op te eten. De deeg-creaties kwamen uitgehard terug op school, klaar om aan onze ouders te geven. Of mijn ouders er blij mee waren dat weet ik niet precies meer. Wel weet ik dat ik het engeltje jaren later tegenkwam in de kledingkast van mijn ouders. Mijn ouders verstopten cadeautjes voor onze verjaardagen in hun kast dus daar ging ik altijd snuffelen. Haha, erg om dat op te schrijven maar zo was ik. Razend nieuwsgierig. Maar toen vond ik dus mijn engel en vraag me niet waarom maar ik heb ervan geproefd omdat ik me herinnerde dat het brood was. Zout! Jammie! Heb zowat de hele dag op de engel zitten sabbelen tot mijn moeder erachter kwam. Toen heb ik mijn engeltje nooit meer teruggezien.

De laatste tijd moet ik vaak aan die herinnering terugdenken en vanmorgen besloot ik om zelf zoutdeeg te maken. Geen engeltje deze keer, of misschien dat ik die later deze maand nog met mijn nichtje ga maken. Ben een grote fan van sterren in de kerstboom. Heb sterren van hout en met glitters maar ik wilde iets basics. Dat zou het gaan worden. Sterren-hangers van zoutdeeg voor in de kerstboom. Het was in een mum van tijd klaar. Het enige wat tijd nodig had dat was het afbakken. In het kort gezegd meng je de volgende ingrediƫnten met je handen tot je een stevige bal hebt. Te plakkerig? Doe er wat bloem bij. Te droog? Een paar druppels water is al genoeg. Net zoals bij het bakken van koekjes is het handig om je werkblad te bestrooien met een beetje bloem, zo blijft het niet plakken. Vergeet niet om vooraf een gaatje in je creatie te maken zodat je hem kunt ophangen. Dit heb je nodig:

  • 2 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • (hetelucht)oven op 100 graden
  • 2 tot 3 uur laten bakken

04 december 2020 | Foto’s M.E